"Ucraina nu cere o asistență militară directă, ci mijloace de comunicații, drone pentru monitorizarea frontierei etc", a subliniat el, insistând că autoritățile de la Kiev resping categoric ideea înghețării conflictului din estul țării.

"Nu ne convine înghețarea conflictului. O astfel de situație ar putea conduce rapid la o nouă escaladare a tensiunilor. Dorim să rezolvăm această problemă într-un plan strategic", a afirmat Cealâi.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care urmează să efectueze sâmbătă, 23 august, o vizită în Ucraina va avea posibilitatea să se întâlnească direct cu reprezentanți ai regiunilor din estul țării, a indicat șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev.

Vizita dnei Merkel, cu care președintele ucrainean Petro Poroșenko, a avut șapte runde de convorbiri telefonice în ultima perioadă, ar trebui să devină puntea către viitoarele negocieri, inclusiv cele de la Minsk.

"Pot să adaug că o componentă neașteptată va fi întâlnirea directă între dna cancelar Merkel și reprezentanți ai estului Ucrainei", a afirmat Cealâi, precizând că este vorba de primari, guvernatori — "cei care rezolvă astăzi probleme economice și sociale" în regiunile unde au loc confruntări între armata ucraineană și separatiști proruși înarmați.

Germania nu intenționează să trimită militari în estul Ucrainei pentru rezolvarea crizei, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel. "Nu vom trimite soldați pentru rezolvarea conflictului în Ucraina", a subliniat Merkel, adăugând că Berlinul va încerca să caute modalități diplomatice pentru rezolvarea crizei ucrainene, potrivit Interfax-Ukraina.

Dimpotrivă, expertul rus Serghei Rakuda, directorul Centrului de studii pentru spațiul postsovietic de pe lângă Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, consideră că negocierile de la Minsk ar trebui să conducă la înghețarea conflictului din estul Ucrainei. "Cel mai important lucru pe care, teoretic, ar trebui să-l realizeze negocierile este înghețarea conflictului. Însă, de acest scenariu nu este interesat, în opinia mea, nici Kievul, nici aliații săi (de la Bruxelles) și nici "inspiratorii" de la Washington ai reprimării în forță a revoltei din sud-estul Ucrainei", a spus el. Încă nu se știe dacă sub acest unghi de vedere va aborda delegația rusă rezolvarea crizei din estul Ucrainei la apropiatele negocieri din capitala belarusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet