„Suntem pregătiți să plătim prețul pentru libertatea noastră și opțiunea noastră europeană”, a declarat Petro Poroșenko după discuțiile avute cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. El a recunoscut că suspendarea de către Moscova a regimului de tarife preferențiale în schimburile comerciale ruso-ucrainene, măsură decisă de Rusia ca represalii, va „aduce prejudicii” economiei ucrainene.

„Ucraina este conștientă de aceste restricții și de pierderile așteptate pentru economia ucraineană”, a subliniat Poroșenko.

Conform unui decret semnat miercuri de președintele Vladimir Putin, Rusia își va suspenda zona de comerț liber cu Ucraina de la 1 ianuarie 2016, data intrării în vigoare a acordului de comerț liber dintre UE și Ucraina.

Decizia Rusiei, una așteptată în contextul crizei fără precedent dintre Kiev și Moscova, a fost luată ca urmare a „circumstanțelor ce aduc atingere intereselor și securității economice ale Federației Ruse”, relevă decretul președinției ruse.

Concret, documentul suspendă aplicarea în cazul Ucrainei a tratatului semnat pe 18 octombrie 2011 la Sankt-Petersburg, prin care se crea un regim comercial special între statele membre ale Comunității Statelor Independente (fostele republici sovietice cu excepția țărilor baltice și a Georgiei).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet