Potrivit surselor citate, acuzațiile se referă la faptul că Elena Udrea cunoștea faptul că banii folosiți de fostul ei soț, Dorin Cocoș, pentru cumpărarea de bunuri comune proveneau din săvârșirea unor infracțiuni.

În prezent, Dorin Cocoș se află în arest preventiv, fiind acuzat în dosarul Microsoft.

Sursele judiciare au declarat că, în anul 2009, Dorin Cocoș a pretins de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern și, respectiv, din cadrul ministerelor implicate — MCSI, Ministerul de Finanțe, în scopul de a asigura firmelor susținute de Claudiu Florică adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009.

Dorin Cocoș a primit de la Claudiu Florică, prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 euro, potrivit surselor citate.

Conform acestora, din verificarea extraselor de cont rezultă că, în luna mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plată în sumă de 2.500.000 euro către Gheorghe Stelian, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoș.

În cursul anului 2010, o persoană din anturajul lui Stelian Gheorghe a preluat creanța aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la BRD — Group Societe Generale SA, au indicat totodată sursele citate. De asemenea, în perioada 2009-2010, Dorin Cocoș ar fi creditat în mod repetat SC Euro Hotels International Co SRL.

Sursele judiciare au explicat că, în calitate de deputat/ministru, Elena Udrea avea obligația să își declare averea.

În declarațiile de avere din anul 2010 nu apar însă mențiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la Dorin Cocoș, deși Udrea declară încasarea de dividende de la această societate, au relevat sursele citate.

Potrivit acestora, având în vedere faptul că, în perioada 2009-2013, Elena Udrea a declarat achiziționarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depășește veniturile obținute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse — împrumuturi, dividende, asumându-și răspunderea pentru proveniența acestora.

Conform art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, constituie infracțiunea de spălare a banilor.

Sursele judiciare susțin că, din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă probe certe în sensul că Dorin Cocoș a săvârșit infracțiunea de trafic de influență, sumele de bani obținute cu titlu de folos necuvenit din săvârșirea acestei infracțiuni fiind utilizate în achiziția de imobile și pentru creditarea societăților.

Elena Udrea cunoștea proveniența fondurilor utilizate pentru achiziționarea de bunuri comune, având cunoștință și de intenția lui Dorin Cocoș de obținere a unor chitanțe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu, au mai indicat sursele citate.

Elena Udrea a scris pe Facebook că joi dimineață a fost invitată "cu mandat" la sediul DNA pentru a oferi lămuriri într-o cauză, fără a preciza însă despre ce dosar este vorba.

"În această dimineață, am fost invitată în persoană (a se citi "cu mandat") de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanență dispusă să colaborez cu anchetatorii și să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele spețe care se află în analiză. Evident că așa voi și proceda", a postat Elena Udrea pe pagina sa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și