Acordul a fost parafat de ministrul afacerilor externe cubanez, Bruno Rodriguez Parrilla, și de șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Cuba era până acum singura țară latino-americană care nu avea un acord de cooperare internațională cu UE.

Omagiind-o pe Federica Mogherini, ministrul cubanez a evocat un discurs din 2003 al lui Fidel Castro în care acesta din urma saluta existența UE și a monedei euro ca o `contrapondere` la `hegemonia absolută` a Statelor Unite și a dolarului.

Acest acord marchează deschiderea oficială a unei noi ere în relația bilaterală, deoarece el vine împreună cu abrogarea de către blocul comunitar a unei legi din 1996 care fixa o serie de condiții pentru normalizarea legăturilor, în special în materie de drepturi ale omului.

Normalizarea relațiilor vine în primul rând în siajul apropierii de Havana decisă de președintele american Barack Obama, care a pus capăt în iulie 2015 celor 60 de ani de îngheț al legăturilor între Cuba și SUA. El a efectuat apoi o vizită istorică în Cuba în martie 2016.

Federica Mogherini, șefa diplomației UE, a anunțat la sfârșitul lunii septembrie că va înainta celor 28 de state membre propunerea de abrogare a `Poziției comune` din 1996, o lege considerată punctul culminant în disensiunile dintre Bruxelles și Havana.

Acordul politic și comercial, care va fi, conform Bruxellesului, "noul cadru juridic în relațiile dintre UE și Cuba", mai trebuie aprobat de Parlamentul European și de parlamentele naționale și regionale din cele 28 de state membre, pentru a fi aplicat în integralitatea sa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet

Asociatia MUZICANDO - Sus?ine?i educa?ia prin joc!