„A fost nevoie ca un jurnalist englez de renume să vină în ţara noastră pentru ca frumuseţile naturale mioritice să fie cunoscute în întreaga lume. Charlie OTTLEY este cunoscut în intreaga lume pentru interviurile realizate cu Prinţul Charles despre natura încă sălbatică a României – o adevarată comoară naţională – dar prea puţin protejată şi apărată chiar de noi. Toate aceste aspecte sunt reliefate în documentarul “Wild Carpathia”, care acum a ajuns la cea de-a patra parte şi a cărei filmări sunt în plină desfăşurare. Un lucru este cert, Charlie Ottley face mai multă reclamă României decât au reuşit toate guvernele după 1990, iar “Wild Carpathia” poate fi considerată o declaraţie de dragoste pentru Romania. Charlie Ottley este unul dintre cei mai cunoscuţi documentarişti ai postului de televiziune Travel Channel”, a scris Oana Mihai asistentul producătorului pe pagina personală de Facebook.

La filmările care s-au desfăşurat în Munţii Rodnei şi ai Maramureşului, pe Valea Vaserului a participat şi Ioan Teglaş, un renumit operator maramureşean care practică această meserie de 23 de ani şi care a realizat peste 100 de filme documentare şi reportaje despre Maramureş şi nu numai. În anul 2005 acesta a câştigat marele premiu al Clublui Român de Presă cu una dintre pelicule.

La filmările realizate de echipa de la Travel Channel timp de trei zile a participat ca şi voluntar dar spune că experianţa acumulată nu poate fi cunatificată pentru a fi convertită în bani.

„Ştiam de Charlie Ottley şi suntem prieteni pe Facebook de trei ani. Mi-a stârnit admiraţia pentru ceea ce face şi chiar i-am trimis un mesaj prin care îl asiguram de consideraţia mea dar şi faptul că îi stau la dispoziţie cu oriced se poate în cazul în care ajunge prin Maramureş. Întâmplarea a făcut să ajung să filmez cu el”, povesteşte Ioan Teglaş.

De fapt echipa de la Travel Channel căuta imagini cu lupi şi aşa au ajuns la Adi Pop, un băimărean care a scris un un tratat despre aceste animale. Acesta l-a sunat pe Nicoară Mihali, un cunoscut autor de filme despre Maramureş şi aşa s-a ajuns la Borşa, oraşul lui de baştină dar şi al Vişeu. Ne-amm întâlnit cu echipa duminică seara la Cavnic la o cabană şi luni dimineaţa eram deja pe munte. Trei zile au petrecut oamenii în munţi dar experienţa rămâne pentru fiecare una de vis.

„Lupi nu am găsit dar au descoperit Maramureşul aşa cum este el, spectaculos şi unic. Da…şi aş mai completa… cu ajutorul de nepreţuit al unor oameni adevăraţi, oameni de suflet, precum ALASDAIR GRANT (co-producator Wild Carpathia), Mihai Oana (asistent producător) ca d-nul POP ADI din Baia Mare, ca d-nul Mircea Botezan şi d-nul Lazar din Borşa, ca domnii Coman Vasile, Boga Mihai, Kolozsvari Gabriel şi Simon Mihai din Vişeu de Sus, care au contribuit din plin ca filmările pentru Wild Carpathia (partea a IV-a) realizate recent în Munţii Rodnei şi Maramureşului, să se desfăşoare impecabil. Mulţumim”, spune Ioan Teglaş care îşi aminteşte despre filmări făcute în zăpadă la peste 1.800 de metri altirudine, pe Valea Vaserului sau chiar de o căzătură zdravănă cu snowmobilul.

Ultima parte a documentarului care are patru părţi se va intitula „White Carpathia”, şi multe părţi sdin el sunt filmate în Maramureş. Ioan Teglaş spune că a făcut voluntariat, că nu va fi remunerat pentru munca depusă dar, este fericit să întraga lume va putea să vadă prin imaginile filmate de el, Maramureşul. „Fiind un film făcut exclusiv din sponsorizări a fost destul de greu de realizat. Nu se face să mă duc să le cer bani”, a concluzionat Teglaş.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet