Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei dar şi Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus se confruntă cu o criză acută de... medici anestezişti de foarte mult timp. Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a celor două unităţi spitaliceşti are un singur medic anestezist, motiv pentru care activitatea chirurgicală de aici se desfăşoară haotic. Primordiale sunt urgenţele majore, iar restul operaţiilor se fac numai dacă se mai poate. Dacă nu, acestea sunt amânate de la o zi la alta, în măsura în care starea de sănătate a pacientului o permite. Aşa se face ca medicul anestezist care deserveşte cele două spitale operează aproape non - stop. Grav este că nu de puţine ori la cele două unităţi spitaliceşti apar urgenţe majore care nu suporta temporizare, iar în lipsa anestezistului, pacienţii sunt transportaţi la Spitalul Judeţean Baia Mare pentru a fi salvaţi.

Practic, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei nu are niciun medic anestezist. Totuşi, pentru ca şi secţiile chirurgicale să funcţioneze, medicul anestezist din Vişeu de Sus lucrează aici non stop timp de trei zile pe săptămână, iar două zile pe săptămână activează în spital un anestezist care face naveta din Baia Mare.

„Din păcate secţiile chirurgicale a Spitalului din Sighetu Marmaţiei se confruntă cu o mare problemă. Spitalul nu are anestezist şi suntem nevoiţi să aducem trei zile anestezistul din Vişeu şi două zile pe săptămână un anestezist din Baia Mare. În cazul unui accident grav sau a altor cazuri grave nu putem face nimic cu pacienţii care ajung la acest spital. |i transportăm în Baia Mare pentru a li se salva viaţa. Deficitul de anestezişti este o problemă întâlnită la nivel naţional. Am încercat să angajăm un anestezist numai pentru acest spital însă nu există candidaţi. Medicii anestezişti au o răspundere foarte mare iar la capitolul salarii sunt foarte prost plătiţi. Operaţiile se fac pe programări, iar atunci când anestezistul nu se află în spital toate cazurile de operaţie le trimitem în Baia Mare pentru că, până la urmă, urmărim să salvăm vieţile pacienţilor” a declarat Alexandru Oros.

Citește și