Situaţia anemiei infecţioase ecvine în judeţul Maramureş arată că în acest moment pe stoc mai există un singur cal bolnav. Conform raportului DSVSA Maramureş, de la începutul anului şi până la finele lunii septembrie 2018 au fost eliminați nouă cai. Proprietarii celor nouă cabaline anemopozitive abatorizate au fost despăgubiţi, conform procedurilor în vigoare.

Dr. Sima Sirtonius, reprezentantul DSVSA Maramureş, a declarat, pentru Axanews.ro, că proprietarul animalului bolnav de “Sida cailor” a fost iniţial de acord cu predarea acestora medicilor veterinari, însă atunci când autorităţile s-au prezentat pentru a ridica calul maramureşeanul nu a mai fost de acord.

„Este simplu. Omul nu vrea pur şi simplu să predea calul spre abatorizare. A fost o dată sancţionat contravenţional, dar nu are voie să scoată calul din gospodărie. Dacă este prins pe domeniul public atunci calul poate fi ridicat de autorităţi. Toată lumea s-a implicat, primăria, Prefectura, DSVSA Maramureş, omul nu vrea şi gata”, a spus dr. Sima Sirtonius.

Citește și