Examenul scris de limba si literatura romana a inceput la ora 9.00 si s-a incheiat la ora 12.00. La fel ca in fiecare an, candidatilor le-a fost interzis sa intre in salile de examen cu telefoanele mobile sau orice sursa de inspiratie asupra lor. La incheierea probei, candidatii au avut pareri impartite cu privire la subiectele extrase. Cei mai fericiti au fost tinerii care au invatat la profil real sau tehnologic, acestia primind la ultima parte a subiectului aceeasi cerinta ca si cea primita la simularea judeteana.

„A fost ok, a fost lejer. Nu ma asteptam sa fie mai greu, dar nici la faptul ca vom primi poezie, pentru ca a cazut si la simulare exact aceeasi chestie, dar a fost foarte ok. Probabil ca voi lua nota 8, tintesc undeva mai sus de 8, deci asta e nota minima”, a aratat un candidat, Andrei.

„A fost destul de usor, la partea a III-a a cazut o poezie de Tudor Arghezi, eu am ales « Testament », am scris un pic mai putin decat la celelalte, dar sper sa fie bine. Mergem inainte, nu avem ce sa facem! Nu stiu inca ce nota o sa iau, o sa vad dupa corectare, sper doar sa fie bine”, a marturisit un alt candidat, Bogdan.

Si tinerii care au studiat la profil umanist au fost multumiti de subiectele primite, insa unii dintre ei au marturisit ca o parte dintre cerinte le-au cam dat batai de cap. Daca cei de la profil real si tehnologic au primit poezia moderna, cei care au studiat la profil uman sau pedagogic au avut de redactat un eseu pornind de la o poezie simbolista.

„La subiectul I a fost destul de usor, la subiectul al II-lea a fost un tip argumentativ si la subiectul III, simbolismul. A fost destul destul de usor, am crezut ca o sa fie mai greu”, a precizat o alta candidata, Ioana.

Prima proba scrisa a adus si primul incident, la nivel judetean. Un elev al Liceului Teoretic „George Pop de Basesti” din Targu Lapus, care sustinea examenul in centrul de evaluare din cadrul Liceului Teoretic „Petru Rares” Targu Lapus a fost prins cu fituici asupra sa si a fost eliminat din examen.

„Au fost inscrisi pentru aceasta proba 3.982 de candidati la nivelul judetului Maramures, dintre care s-au prezentat 3.800, 182 fiind absenti. In timpul desfasurarii probei a fost eliminat un elev, pentru ca a incercat sa copieze si a fost prins asupra faptului. El nu mai poate sa sustina nicio proba la bacalaureat, timp de doua sesiuni”, a spus vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat, Livia Pop.

Acesta a fost primul an in care subiectele de bacalaureat la limba si literatura romana au fost diferentiate. Urmatoarea proba din cadrul examenului de bacalaureat este cea de limba si literatura materna, care se va desfasura maine, 2 iulie, in cateva dintre centrele de examen din judet.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și