Descoperirea a fost făcută în timpul căutării dovezilor că adresa de e-mail a lui Hillary Clinton, actuala candidată democrată la președinția SUA, fusese atacată de pirați informatici.

Cele 100 de pagini din „302” — rezumatele interviurilor realizate în timpul anchetei FBI — au indicat faptul că un martor neidentificat l-a consultat pe congresmenul Newt Gingrich în august 2015 despre modul în care puteau fi analizate informațiile obținute de pe urma potențialelor intruziuni în serverul lui Hillary Clinton. „Un membru important” al Comisiei pentru afaceri juridice a Senatului SUA a fost de asemenea implicat, conform documentelor citate.

O companie, al cărei nume nu este divulgat, a descoperit pe un server din România „un fișier Excel sensibil care cuprindea o listă cu numele unor jihadiști cunoscuți sau suspecți din Libia”. O parte a fișierului fusese scrisă în Rusia, relatează sursa citată.

La începutul lunii septembrie, hackerul român supranumit „Guccifer”, care a contribuit la aflarea faptului că Hillary Clinton a folosit un server privat de e-mail în timp ce era secretar de stat al SUA, a fost condamnat la 52 de luni de închisoare de către un tribunal federal din orașul Alexandria, statul american Virginia.

„Guccifer”, pe numele său real Marcel Lehel Lazăr (44 de ani), a pledat vinovat în luna mai la acuzațiile de furt de identitate cu circumstanțe agravante și acces neautorizat la computere după ce a fost extrădat din România. Lazăr a declarat în diverse interviuri că a spart serverul privat al fostului secretar de stat american Hillary Clinton de la locuința acesteia din Chappaqua, New York, însă oficiali ai serviciilor de securitate națională au respins afirmațiile acestuia pe care le-au calificat drept nefondate.

Rolul potențial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în luna aprilie de Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conținea circa 2.200 de e-mail-uri cu informații clasificate și alte 22 de nivel Top Secret.

„Guccifer”, care a fost extrădat în luna martie în SUA, a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracțiuni informatice în Statele Unite. Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, o rudă a fostului președinte american George W. Bush și Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet