S-a creat o dublă măsura între salariații care au prestat aceeași activitate, dar care au lucrat perioade diferite la IPEG. De exemplu, cei care s-au pensionat înainte de 2001 și care până la închiderea IPEG au reușit să aibă un stagiu complet de cotizare de 20 de ani pentru grupa I - subteran, executați integral în cadrul IPEG, beneficiază de recalcularea pensiei în baza Legii 221/2018, fiind considerați pensionați cu grupă specială. În schimb, angajații care au lucrat, spre exemplu, doar 15 ani în IPEG, iar după închiderea acesteia și-au completat stagiul de cotizare lucrând în exploatare minieră, nu li se mai consideră fracția lucrată la IPEG ca grupă specială.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, parlamentarul USR, Vlad Emanuel Duruș, a depus un proiect de lege de amendare a situației create și a cerut fostului ministru emiterea unui ordin prin care să rezolve problema celor aflați în plată. Dezinteresul a împiedicat găsirea unei soluții urgente. Instalarea Guvernului Orban a deschis calea unei noi interpelări formulate de deputatul Duruș către ministrul Violeta Alexandru. În răspunsul oferit, ministrul vorbește de un proiect de ordonanță de urgență care se află în procedură de avizare. „MMPS a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care cuprinde reglementări cu privire la persoanele care au desfășurat activități miniere, în subteran, din cadrul unităților de prospecțiuni și exploatări geologice, proiect care, după procedura de avizare externă, va fi supus aprobării”.

Luni, 20 ianuarie a.c., vicepreședintele Camerei Deputaților, Vlad Emanuel Duruș, a formulat o solicitare de audiență către Ministrul Muncii, în problema pensionarilor de la IPEG. În cazul unui răspuns favorabil, deputatul va invita să i se alăture în audiență pe unul dintre pensionarii de la IPEG.Biroul comunicare, Cabinet parlamentar Deputat Vlad Emanuel Duruș

Un nou protest al pensionarilor de la IPEG - Deputatul Duruș cere audiență la Ministerul Muncii

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și