Decizie surprinzătoare pentru polițiștii care așteaptă să fie înaintați în grad de Ziua Națională a României – 1 Decembrie – sau să fie numiți în funcții. Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a declarat, marți, neconstituțională evaluarea polițistului prin ordin de ministru, așa cum este reglementată în Statutul Polițistului, din anul 2011. Astfel, după publicarea în Monitorul Oficial, schema Poliției Române, va rămâne „bătută în cuie” până ce va fi dată o lege în acest sens.

andreica

Decizia CCR a fost luată după ce Cosmin Andreica, reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) a ridicată excepția de neconstiuționalitate prevăzută la articolul 26, alineatul 3 din Statutul Polițistului. Curtea a admis excepția cu majoritate de voturi și a precizat că evaluarea activităţii şi conduitei poliţistului – funcţionar public civil cu statut special – trebuie reglementată prin lege organică. Mai mult, prin delegarea reglementării acestor aspecte importante ministrului de resort se încalcă Constituţia. În consecință, susțin reprezentanții SNAP, toate numirile din ultimii patru ani s-au făcut ilegal.

Efectele acestei decizii sunt stoparea avansărilor în grad și numirile în funcții, care au la bază o evaluare profesională. Acest lucru se va întâmpla, însă, după comunicarea motivației CCR și apariția în Monitorul Oficial.

„Poate să dureze câteva zile sau câteva luni. Însă, cu cât mai repede se va pune în practică decizia CCR, cu atât mai bine pentru a stopa discriminările între agenți și ofițeri. Până acum, fiecare ministru venea cu câte o modificare. Odată stabilită o lege care trebuie aprobată de Parlament, se vor stabili criterii clare de evaluare profesională”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, președintele SNAP, Iulian Surugiu. Acesta a mai precizat că SNAP va înainta CCR și excepția de neconstituționalitate a Ghidului Cariere care, de asemenea, este stabilit prin ordin de ministru.

În forma actuală a Statutului Polițistului, activitatea şi conduita poliţistului sunt evaluate o dată pe an, de către șefi, care le înaintează, mai departe, și sunt aprobate de ministru. La solicitarea evz.ro, reprezentanții MAI ne-au comunicat că „după publicarea deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, împreună cu argumentațiile reținute în motivarea soluției pronunțate, Ministerul Afacerilor Interne va întreprinde, în termen legal, demersurile necesare în sensul respectării deciziei CCR”.

Unii dintre polițiștii chestionați de noi susțin că, în noua lege, evaluările ar trebui făcute în funcție de Fișa postului – în care sunt trecute activitățile și competențele care îi revin fiecărui agent sau ofițer și de indicatorul de prevenire. Apoi, evaluarea ar trebui făcută în ianuarie sau februarie, pentru anul precedent, nu în noiembrie, ca până acum.

„Sunt agenți cărora le sunt delegate mult mai multe competențe decât ofițerilor”, a explicat un om al legii. Printre criteriile pe care SNAP urmează să le propună se numără și indicatorul de prevenire.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și