Surse din rândul anchetatorilor au declarat corespondentului MEDIAFAX că un tânăr de 24 de ani care a fabricat mai multe bombe artizanale explozive a fost capturat, vineri seară, în localitatea Ghioroc din judeţul Arad, în urma unei operaţiuni coordonate de DIICOT Timişoara.

Tânărul a fabricat bombele artizanale explozive folosind nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, şi azotat de amoniu.

Potrivit surselor citate, tânărul a confecţionat bombele în locuinţa sa, după ce şi-a adunat informaţiile de pe Internet şi de la un inginer chimist.

Bărbatul a fost monitorizat timp de mai multe luni de către anchetatori. Ofiţerii Serviciului de Informaţii Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care şi-l amenajase în casa în care locuia, iar de pe Internet a descărcat un manual de terorism în care era descris modul în care se confecţionează bombele.

Tânărul avea doi complici, respectiv un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îi dădea sfaturi.

Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură, şi fierbea substanţa de mai multe ori în laboratorul de acasă, până se recristaliza. Potrivit aceloraşi surse, aşa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanţă asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

Sursele citate afirmă că tânărul a spus mai multor cunoscuţi că poate ataşa dispozitivului cuie, piuliţe sau şuruburi astfel încât forţa distructivă a acestuia să fie cât mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecţionat le-a scos la vânzare. Acesta le-a mai spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecţionate de el.

Procurorii DIICOT Timişoara l-au reţinut pe tânărul de 24 de ani în localitatea Ghioroc de lângă Arad, pe furnizorul de materii prime din Bucureşti şi l-au dat în urmărire pe inginerul chimist, care se află în Germania.

Tânărul din Arad riscă să fie acuzat de terorism.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și