O defecţiune tehnicӑ şi vagonul a sӑrit de pe şinӑ. Ştire pe la televiziuni şi pe internet. Ca de obicei, informaţia diferӑ, deşi întâmplarea e una singurӑ. Online ne informeazӑ c-au fost 20 de cӑlӑtori, on...tv spune c-au fost 60. Oricum, dӑ mai bine sӑ fi fost 60 decât un nesemnificativ 20.

Nu-i primul tren care deraiazӑ; dӑ Doamne sӑ fie ultimul, deşi, dupӑ cum scârţâie ţara asta din toate instituţiile, nu prea cred cӑ vom primi ajutor divin. Pleci la drum şi deraiezi, dacӑ eşti în tren, sau dai în gropi dacӑ eşti de-al locului. Pe şosea sau pe trotuare, orice-ai face, tot nu scapi. Gropile te aşteaptӑ. Important e sӑ ştii cum sӑ le abordezi. Trebuie vitezӑ minimӑ de deplasare şi pe jos, şi cu auto-moto-velo-etc.

Am scris în titlu un apel retoric, nu o invectivӑ. Cu atâţia deraiaţi în ţara asta, mӑ gândesc cӑ boii, animale puternice şi ecologice, ar putea trage mai abitir decât dieselurile pӑcuroase trenuleţul cu 2, hai sӑ zic 3 vagoane care pleacӑ gata gâfâind din nord-vestul patriei spre sudul unde se dau legi şi ordonanţe cu atâta repezealӑ şi negândire, cӑ nimeni (aproape) nu mai ştie care-i numӑrul de ordine al ultimei.

Viteza cu care merg trenurile prin Maramureş e apropiatӑ de viteza de promenadӑ a unui cuplu de vechi pensionari ieşiţi la plimbare întru admirarea copacilor înfloriţi primӑvara. Dacӑ-i aşa, de ce sӑ nu folosim boii la tracţiunea trenurilor Maramureşului? Ar fi ceva inedit şi atractiv pentru turişti şi pentru cei care vor sӑ trecӑ prin experienţa întoarcerii în timp. Gluma-i glumӑ, dar fӑuritorii de legi din ţara care a speriat UE cu creşterea economicӑ, ar trebui sӑ ştie cӑ din când în când şinele cefereului mai trebuie revizuite, reparate. Vagoanele, de asemenea.

Avem o ţarӑ în care nu numai trenurile deraiazӑ. Şi oamenilor li se întâmplӑ acelaşi lucru; mai ales celor care ne conduc azi. Acum, chiar nu mai ştiu dacӑ mai putem avea pretenţii de la conducӑtorii noştri deraiaţi de la normalitate. Mergi sӑ cumperi cartofi şi te trezeşti cӑ-s din Egipt. Prazul nu mai e de la nea Mӑrin. E de la nea...Marco van Basten, din Olanda. O fi mai aproape Sighetul de Cairo decât de Covasna, ca sӑ nu mai zic de Iapa, Valea Hotarului, sau oriunde prin apropiere? O fi mai aproape de Haga acelaşi multisecular Sighet decât de Oltenia Olguţei şi a lui Liviu? O fi ajuns Egiptul în Europa unitӑ şi n-am aflat încӑ? Stӑm prost cu ceapa româneascӑ. Noroc cu sprijinul austriac. N-avem mere. Bine cӑ au polonezii.
Un tren deraiat se repune pe şine cu ajutorul macaralei. O ţarӑ deraiatӑ de la normalitate se poate readuce la normalitate?

Cu ce, CU CINE?

Citește și

loading...