Pe aici a intrat. Uitaţi cum a rupt geamul şi se vede şi în partea cealaltă, pe afară, cum a încercat să intre, dar nu a putut şi a intrat pe aici.

Familia Man locuieşte la marginea localităţii Gurghiu. În urmă cu o săptămână a primit prima vizită a ursului. Atunci, 19 animale au fost omorâte de sălbăticiunea înfometată. Ursul le-a călcat gospodăria şi în urmă cu două nopţi, când a reuşit să distrugă un zid. A omorât 41 de oi şi a rănit grav alte 15.

Ioan Man, proprietar saivan: A rupt peretele de BCA cu geam, cu tot cu termopan şi a intrat în saivan. L-am văzut şi sâmbătă, de două ori l-am văzut. E un urs mare şi o ursoaică cu pui.

Mirela Man, proprietară saivan: Când am venit dimineaţă, erau cum vedeţi dumneavoastră. Celelalte au ieşit afară. Nu ni se pare normal să se întâmple aşa ceva aici, în jurul caselor.

La sfârşitul săptămânii trecute, acelaşi urs ar fi încercat să pătrundă într-o casă. Vecinii au auzit gălăgie şi au sunat la 112, iar sirenele autorităţilor au reuşit să îndepărteze sălbăticiunea.

Urșii coboară în zona culturilor agricole şi a livezilor, în căutare de hrană
Simona Lăcătuş, localnică: M-am uitat pe geam că am văzut vecinii cu lanterne, m-am uitat pe geam din dormitor şi am văzut acolo în faţă ursul. Când am ieşit la uşă am văzut totul dărâmat. Putea să intre, da. Dacă nu era închisă cu cheia...

În lipsă de hrană, urşii coboară toamna în zona culturilor agricole şi a livezilor din zonă. Anul acesta, însă, nu s-au oprit la fructe.

Mirela Man, proprietară saivan: (n.r Sunt) rupţi de foame, nu au ce mânca. Nu le oferă mâncare cum trebuie că dacă le-ar oferi nu ar veni.

Lucian Mândru, responsabil fond didactic de vânătoare: Apreciem că efectivele de urs pe fondul nostru de vânătoare în această perioadă sunt în jur de 20-30 de exemplare.

Vânătorii sunt de părere că ursul care a omorât aproape 60 de animale în decurs de 2 săptămâni este unul tânăr, de aproximativ 3, 4 ani. Dacă acesta va continua să coboare în localitate, autorităţile vor lua în calcul varianta relocării sau chiar a împuşcării acestuia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și