Răspunzând remarcilor recente ale omologului său român, Bogdan Aurescu, ce a subliniat mai multe elemente pozitive în relațiile româno-ungare, Szijjarto s-a referit și la parteneriatul strategic dintre București și Budapesta. Declarația sa a fost consemnată prin telefon de la Ankara, unde efectuează o vizită oficială.

Oficialul ungar a subliniat că o importantă comunitate maghiară trăiește în România, iar piața românească este a doua piață de export pentru Ungaria. Prin urmare, el a apreciat că este în interesul Ungariei să fie menținut un dialog normal între liderii celor două țări, adăugând că este complet deschis unei asemenea abordări.

În opinia șefului diplomației ungare, chestiunile ce trebuie soluționate în mod prioritar sunt cele care privesc comunitatea maghiară din România. Odată ce din partea României va fi primit un răspuns acceptabil legat de aceste probleme, Ungaria va fi pregătită să semneze protocolul comitetului mixt privind minoritățile, negocierile legate de acest protocol fiind inițiate în anul 2011.

Într-un interviu acordat marți AGERPRES, ministrul Bogdan Aurescu a afirmat că privește relația cu Ungaria ca pe o relație cu un partener strategic al României, amintind de reperele importante ale acestei relații, precum Tratatul politic de bază din 1996, Declarația de parteneriat strategic pentru secolul XXI, semnată în 2002, sau principiile de bună vecinătate care trebuie să guverneze raporturile româno-ungare. Ministrul român de externe a evocat și mai multe proiecte comune, cum ar fi crearea unei camere de comerț și industrie a României la Budapesta, inițiativă în curs de realizare, sau interconectarea autostrăzilor și a rețelelor de fibră optică dintre România și Ungaria.

Pe de altă parte, Aurescu s-a referit și la dosarele încă nerezolvate, cum este cazul protocolului comitetului pentru minorități naționale, manifestându-și speranța că împreună cu partea ungară se va ajunge la finalizarea lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și