Liderul Fidesz, premierul Viktor Orban, şi-a asigurat astfel al treilea mandat consecutiv la conducerea guvernului de la Budapesta.
„Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie”, şi-a anunţat Orban susţinătorii adunaţi în număr mare în apropiere de Dunăre, la Budapesta. „Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria”, a declarat politicianul naţionalist de dreapta.

Premierul le-a mulţumit liderilor din Polonia care l-au susţinut, iar primele felicitări pentru victorie le-a primit de la Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, de extremă dreaptă, remarcă Reuters.

Conducerea Partidului Socialist din Ungaria a demisionat după victoria formaţiunii de guvernământ Fidesz în alegerile parlamentare de duminică, informează Reuters.

„Ne considerăm răspunzători de ceea ce s-a întâmplat, am recunoscut decizia alegătorilor”, le-a declarat susţinătorilor şi ziariştilor liderul socialist Gyula Molnar.

Gabor Vona, liderul partidului naţionalist Jobbik, şi-a anunţat demisia în urma rezultatului alegerilor parlamentare desfăşurate duminică în Ungaria, informează Reuters.

Autoritatea electorală ungară informează că după numărarea a 85% din voturi se anticipează că Jobbik va avea doar 26 de locuri în viitorul parlament de la Budapesta, în timp ce Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, şi-a asigurat o majoritate de două treimi, cu 133 de parlamentari din cei 199. Socialiştii s-au plasat pe locul al treilea şi vor avea 20 de parlamentari.

„Obiectivul Jobbik, de a câştiga alegerile şi de a forţa o schimbare în guvern, nu a fost atins”, a declarat Vona. „Fidesz a câştigat. A câştigat din nou”, a recunoscut el într-o conferinţă de presă. „Îmi prezint demisia. Mâine după-masă, consiliul Jobbik va planifica viitoarele obiective. (…) Ne-ar fi plăcut ca prezenţa mare la vot să ducă la un alt rezultat, dar aşa a decis poporul”, a mai spus liderul naţionalist.

Rezultatele anunţate de agenţia de presă ungară MTI după numărarea a 91,65% din voturi sunt următoarele: FIDESZ 48,64% (2.284.460 de voturi); Jobbik 19,69% (924.590 de voturi), Partidul Socialist Ungar 12,24% (574.918 de voturi); LMP 6,82% (320.491 de voturi); DK 5,52% (259.329 de voturi).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și