În luna decembrie a anului trecut, reprezentanții Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunțau că lotul cu o lungime totală de 5,35 km va fi finalizat în martie 2020. Primele semne de activitate în teren au fost înregistrate spre sfârșitul lunii februarie, constructorii neavând motiv de grabă în condițiile în care, potrivit contractului semnat cu constructorul Trameco, termenul de execuție va dura nu mai puțin de 19 luni.

Într-o vizită efectuată în urmă cu câteva zile pe șantierul de la Biharia, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc declara că lucrările „au demarat în forţă”. Cuc afirmase că va oferi sprijin guvernamental pentru firmele constructoare, care au promis că vor finaliza tronsonul 3C3 chiar în acest an, deşi au la dispoziţie 15 luni pentru execuţie. Să fie oare motivați de progresul mult mai vizibil al ungurilor?

„Contractul pentru mini-lotul de 5,35 km al Autostrăzii A3 între Borș și Biharia a fost semnat în 13 decembrie 2018 cu Trameco (parte din grupul Selina) și stipulează 4 luni de proiectare și alte 15 de execuție. Dacă se vor rezolva în timp util problemele birocratice și dacă antreprenorul se va mobiliza suficient de bine, sunt șanse ca noul segment să fie inaugurat anul viitor”, speră și reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

NE VOM FACE DE RUȘINE?
Pe primii 3,5 kilometri ai Autostrăzii M4 din a doua etapă de construcție a fost deja așternut stratul de bază, anunță cei de la Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., potrivit publicației maghiare haon.hu. Astfel, porțiunea de drum dintre Berettyóújfalu (Itfalău) și Nagykereki, aflată la doar o aruncătură de băț de granița cu România, ar urma să fie finalizată până cel târziu în ianuarie 2020.

Discrepanța dintre progesul celor doi constructori i-a îndemnat pe cei de la Asociația Pro Infrastructură să declare că „ne vom face de rușine” în fața vecinilor. „Cel mai probabil, ne vom face din nou de rușine deoarece vecinii maghiari vor aduce autostrada lor (M4 Berettyóújfalu-Nagykereki) la poarta noastră în ianuarie 2020, dar noi vom finaliza bucățica până la Biharia abia prin vara anului viitor, în cel mai optimist scenariu”, afirma ONG-ul, în februarie.

Lotul 3 al Autostrăzii Borş – Suplacu de Barcău se întinde între localităţile Biharia şi Borş, pe o zonă de câmpie, până la graniţa româno-ungară, intersectând la nord de comuna Biharia drumul naţional DN19 (Oradea-Satu Mare). Construcţia presupune şi realizarea unui nod rutier, respectiv nodul Biharia, cu cinci bretele şi trei pasaje, alături de alte poduri şi pasaje peste DN 19, peste calea ferată Oradea – Satu Mare şi peste un drum de exploatare peste autostradă. Valoarea contractului de proiectare şi execuţie este de 134.221.397,72 lei, fără TVA, (echivalentul a 28,5 milioane de euro), din fonduri europene nerambursabile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și