Anunțul a fost făcut luni de către președintele Uniunii, Laurențiu Damian. Acesta a amintit că în urmă cu 50 de ani lua naștere Asociația Cineaștilor (ACIN), care a stat mai târziu la baza UCIN. Printre cei care au semnat pentru înființarea acestei prime instituții s-au numărat nume mari ale filmului românesc, precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo și Titus Popovici. Această asociație a apărat drepturile cineaștilor iar Uniunea Cineaștilor a fost formată în 1990, după structura ACIN.

Astfel, pentru a marca cinci decenii de existență, UCIN organizează pe 28 octombrie o gală ce va avea loc la Ateneul Român, în cadrul căreia vor fi onorați artiști precum Radu Beligan, Ion Caramitru, Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu și Corneliu Porumboiu.

Laurențiu Damian a subliniat că una dintre prioritățile sale ca președinte UCIN este perfectarea noului statut al instituției dar și promovarea UCIN. În acest sens, a fost lansat site-ul aarc.ro (All about Romanian Cinema), ce este conceput ca o bază de date a cinematografiei române, a criticii de film din țară dar și ca un portal de știri din industrie.

Managerul de proiect, criticul Cristina Corciovescu, a spus că baza de date a fost inspirată din celebrul site de cinema imdb.com iar secțiunile dedicate criticii de film au ca scop readucerea în fața publicului a cronicilor realizate de-a lungul timpului.

Laurențiu Damian a spus că, în viitorul apropiat, UCIN intenționează să organizeze un festival de film propriu, care să dureze zece zile și să aibă la fiecare ediție o temă sau o personalitate căreia să îi dedice secțiunea Focus.

"La început de mandat aș vrea să fac un apel către toți cineaștii să revină în uniunea lor. Ea a fost a lor tot timpul și îi așteaptă", a spus Laurențiu Damian.

Evenimentul aniversar de pe 28 octombrie de la Ateneul Român include un concert susținut de pianistul Andrei Licareț și formația Violoncelissimo condusă de Marin Cazacu dar și proiecția unui film documentar care urmărește traseul UCIN, regizat de Vlad Leu.

Uniunea Cineaștilor din România are 1.057 de membri titulari și asociați. Printre membrii de onoare ai instituției se numără cineastul ceh Jiri Menzel și soprana Angela Gheorghiu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și