Asociația Generală a Producătorilor de Grâu din Franța (AGPB) a estimat că recolta de grâu din acest an va atinge un nou record de peste 40 de milioane de tone, în creștere față de recolta de 37,5 milioane tone de anul trecut, în condițiile în care producția la hectar a atins cel mai ridicat nivel din istorie. "În pofida îngrijorărilor provocate de temperaturile ridicate, am avut unele surprize plăcute", a declarat președintele AGPB, Philippe Pinta.

Și alți observatori mizează în cazul Franței pe o recoltă record la grâu de 39-40 milioane de tone, precum și pe o calitate mai bună a grâului față de cea de anul trecut, singura excepție fiind conținutul de proteine, care ar urma să rămână în apropiere de media de 11,1% înregistrată în 2014.

În Germania, al doilea mare producător european de grâu, Ministerul Agriculturii estimează că recolta din acest an va fi una de 26,4 milioane tone, cu 5% mai mică decât recolta record de anul trecut, dar mai mare decât estimările anterioare. "Calitatea recoltei din 2015 este foarte satisfăcătoare, grâul având un conținut de proteine mai mare decât anul trecut", a precizat ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt.

În cazul Marii Britanii, cel de-al treilea mare producător european, ploile abundente au încetinit recoltatul în cursul acestei săptămâni și au ridicat unele semne de întrebare cu privire la calitatea grâului. Firma de consultanță ADAS estimează că marți recoltatul grâului în Marea Britanie era finalizat în proporție de 45%. "Majoritatea grâului recoltat în ultima săptămână avea nevoie de uscare în condițiile în care conținutul de umiditate varia între 15 și 21%", susține ADAS. Estimările privind recolta de grâu a Marii Britanii variază între 15,5 și 16 milioane de tone, în scădere față de recolta de 16,6 milioane de tone înregistrată anul trecut.

În cel de-al patrulea mare producător de grâu din UE, Polonia, recoltatul se va încheia săptămâna viitoare, susține Wojtek Sabaranskide la firma de analiză Sparks Polska. "Atât producția la hectar cât și calitatea recoltei s-au dovedit a fi mai bune decât ne așteptam la început. În prezent credem că recolta de grâu din acest an va fi una de aproximativ 10,8 milioane tone, cu 13% mai mică decât cea din 2014", a declarat Sabaranski. Potrivit acestuia, grație condițiilor meteo favorabile, calitatea recoltei din acest an este mai mult decât satisfăcătoare.

La nivel global, Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) și-a majorat estimările referitoare la recolta mondială de grâu din sezonul 2014/2015 cu 10 milioane de tone, ca urmare a unor recolte peste așteptări în Europa și regiunea Mării Negre. În raportul său lunar, IGC estimează că producția mondială de grâu în actualul sezon va ajunge la 720 milioane de tone, la egalitate cu cea din ultimul sezon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și