Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis președintelui ucrainean Petro Poroșenko în martie că executivul UE va prezenta propunerea așteptată cu nerăbdare în aprilie, oferind ucrainenilor beneficiul cel mai tangibil al unor legături mai strânse, într-un moment când un acord de liber schimb încă nu a dat roade pentru economia lor.

"S-ar părea că îi ignorăm pe alegătorii olandezi, dar noi trebuie să ne ținem de cuvânt față de Ucraina, care și-a îndeplinit condițiile", a declarat această sursă.

Propunerea trebuie aprobată cu o majoritate calificată de statele membre UE și de Parlamentul European pentru a intra în vigoare.

Potrivit acestei surse, Comisia ar include o anumită formă de salvgardare care să permită țărilor UE să restabilească temporar vize în cazul unei creșteri bruște a migrației.

Ucraina are o populație de aproximativ 45 de milioane de locuitori. Anexarea Crimeii de către Rusia în 2013 și luptele cu separatiștii proruși în estul Ucrainei nu au condus până în prezent la un exod masiv din țară, potrivit oficialilor UE.

Olandezii au votat cu 61% săptămâna trecută într-un referendum non-obligatoriu cerut de eurosceptici pentru a respinge acordul de asociere asupra unor legături politice, de securitate și comerciale mai strânse între Kiev și blocul celor 28 de națiuni, amintește Reuters.

Mai puțin de o treime din electorat a participat, dar prezența la vot a fost puțin peste cele 30 de procente necesare pentru ca rezultatul să fie valabil.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat că guvernul ar putea să nu continue cu ratificarea acordului pe care celelalte 27 de state UE l-au aprobat deja și care a intrat în vigoare în mod provizoriu. Comisia Europeană a afirmat că liderii olandezi trebuie să reflecteze asupra votului și să sugereze o cale de urmat.

Ucraina nu este singura țară așteptând nerăbdătoare regimul fără vize. Liderii UE au promis să accelereze liberalizarea vizelor pentru Turcia, vizând un acord până la sfârșitul lunii iunie dacă Ankara îndeplinește mai multe condiții. Comisia lucrează de asemenea la o propunere sensibilă din punct de vedere politic pentru a-l extinde la Kosovo, amintește Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și