Kevin Chenais, în vârstă de 22 de ani, care cântăreşte 230 de kilograme, a ajuns marţi dimineaţa la Londra împreună cu părinţii, de la New York, la bordul unui avion aparţinând companiei Virgin Atlantic.

Tânărul era blocat împreună cu părinţii în Statele Unite de la sfârşitul lui octombrie, din cauza refuzului companiei British Airways de a-l transporta, din motive de "securitate".

Suferind de o dereglare hormonală, el este tratat de mai mulţi ani de Mayo Clinic, cu sediul principal la Rochester (Minnesota, nord). El se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile cu motor şi are nevoie aproape în mod permanent de oxigen şi să fie supravegheat medical.

Însă în timp ce se pregătea, la Gara St Pancras, la Londra, să urce la bordul unui tren pentru a reveni la Paris, compania Eurostar a refuzat să îl accepte, invocând motive de securitate legate de regulile de evacuare în tunelul de sub Canalul Mânecii.

"Greutatea sa nu ne permite să ne asumăm responsabilitatea persoanei în cauză, nu vom putea să îl purtăm şi să-l evacuăm" în cazul unui incident, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei pentru AFP.

Ea a precizat că Eurostar dispune de două locuri pentru persoane cu mobilitate redusă, care să poată fi evacuate de personal în cazul unui incident, recunoscând totodată că nu există o limită de greutate definită.

Tânărul, care este asistat de Consulatul Franţei la Londra, se afla marţi seara la hotel, în aşteptarea altei soluţii pentru a se putea întoarce la domiciliu, la Ferney-Voltaire, la frontiera cu Elveţia.

"I-am contactat pe partenerii noştri (...), există soluţiile feriboturilor, taxiurilor şi altele", a declarat o purtătoare de cuvânt Eurostar, fără să ofere alte precizări.

La sosirea la Londra, marţi dimineaţa, tânărul a declarat pentru AFP că a fost supus unei adevărate încercări în timpul călătoriei cu avionul. "Teribil, teribil, teribil. Zborul a fost foarte dur", a spus el.

"Aeroportul (JFK de New York) a fost foarte dur cu mine, am fost nevoit să merg o distanţă lungă, în fine, pentru mine este mult, de peste zece metri", a povestit el.

"Nu mă opream din plâns în timpul zborului. Am probleme foarte mari cu pielea de pe partea din spate a coapselor", a mărturisit tânărul.

El a precizat că a călătorit în mod gratuit, la clasa economic, cu Virgin Atlantic. "Este foarte frumos din partea lor", a comentat tânărul, care s-a declarat "în continuare foarte furios că British Airways a refuzat să(-l) ia" la bordul avioanelor sale.

Compania maritimă a pachebotului Queen Mary, care asigură legătura New York-Southampton (sudul Angliei), a refuzat, de asemenea, să îl primească, invocând "motive de securitate medicală", potrivit tatălui tânărului.

Familia a anunţat că abia aşteaptă să ajungă acasă. "Voiam să ajungem de Crăciun, pentru că ne aşteaptă fiica noastră şi toată familia, cumnatul, cumnata, toţi prietenii", a declarat pentru AFP mama lui Kevin, Christina, în faţa terminalului Eurostar.

Citește și

Comentarii