La data de 20.06.2019, au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus două dosare penale : dosarul penal nr.917/P/2019, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, prevăzute şi pedepsite de dispoziţiile art.334 alin.1 şi 2 Cod penal şi art.203 alin.1 Cod penal, respectiv dosarul penal nr.918/P/2019, având ca obiect săvârșirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu , prevăzute pedepsite de dispoziţiile art.196 alin.2 , 3 şi 5 Cod penal şi art.298 Cod penal.

Împrejurările care au determinat înregistrarea dosarelor penale au fost următoarele :

• La data de 20.06.2019, un echipaj mixt format din poliţişti din cadrul IPJ Maramureş – Serviciul Rutier şi IGPR, aflati în exercițiul atribuţiilor de serviciu pe raza com.Poienile de Sub Munte, jud.Maramureş, a efectuat semnalul regulamentar de oprire a unui autoturism marca Nissan Patrol.

Întrucât conducătorul auto a ignorat somaţiile repetate ale poliţiştilor rutieri, refuzând să oprească, s-a procedat la urmărirea autoturismului cu autospecialele din dotare, fiind utilizate semnalele luminoase şi acustice.

În acest context, unul dintre poliţişti a executat un foc cu arma din dotare în plan vertical, iar ulterior un număr de 6 focuri în direcţia pneurilor autoturismului.

Conducătorul auto a abandonat autoturismul şi a fugit de la faţa locului, fiind însă identificat la puţin timp.

În autoturism, pe bancheta din spate, au fost identificate două minore, una dintre acestea prezentând o plagă împuşcată în zona metatarsienelor piciorului drept.

La faţa locului s-a acordat primul ajutor, ulterior minora fiind transportată la Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, de unde a fost transferată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Organele de urmărire penală au stabilit că autoturismul marca Nissan Patrol este radiat din circulaţie, iar numerele de înmatriculare aplicate pe acesta au fost atribuite unui alt autovehicul.

În cauză, s-a dispus efectuarea cercetării la faţa locului și a alte activități specifice, prin ordonanţa din data de 21.06.2019 dispunându-se efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, prevăzute şi pedepsite de dispoziţiile art.334 alin.1 şi 2 Cod penal şi art.203 alin.1 Cod penal.

• Pentru lămurirea împrejurărilor și condițiilor în care polițiștii au executat focurile de armă, care au condus la vătămarea corporală a minorei, la data de 21.06.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus s-a sesizat din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu, prevăzute pedepsite de dispoziţiile art.196 alin.2 , 3 şi 5 Cod penal şi art.298 Cod penal, fiind înregistrat astfel dosarul penal nr.918/P/2019 aflat în anchetă proprie la procuror.

Urmărirea penală se desfăşoară in rem.

În cauză, s-a dispus ridicarea armei cu care au fost executate cele 7 focuri de armă, precum şi a muniţiei aferente, fiind introduse în Camera de Corpuri Delicte a IPJ Maramureş, efectuarea unei constatări medico-legale relativ la leziunile traumatice suferite de către minoră.

În baza unui ordin al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, la aceeaşi dată s-a înaintat dosarul către această unitate de parchet, în vederea analizării oportunităţii preluării pentru continuarea urmăririi penale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet