De astăzi, din iarnă trecem din nou la o toamnă blândă. În sudul ţării, valul de aer cald va aduce maxime ce pot depăși local la câmpie și podiș, pragul unei zile de vară: 25 de grade Celsius.

Cel mai cald va fi în Banat, oltenia, sudul Munteniei şi sudul Moldovei. Vor fi temperaturi cu peste 10 grade Celsius peste normalul perioadei.

Meteorologii spun că, izolat, în sudul Olteniei şi în Banat, se pot atinge chiar şi 27 de grade.

Această anomalie termică se datorează unui brâu anticiclonic, ce se va extinde dinspre nordul Africii și vestul Europei până spre zona estică și sud-estică a continentului.

Temperaturi de vară în octombrie

Potrivit Severe Weather Alert - România, "acesta va determina o circulație atmosferică predominant sud-vestică, care se traduce prin advecție de aer tropical dinspre nordul Africii".

Joi, 10 octombrie, este estimat apogeul încălzirii, când în Câmpia Olteniei și în Lunca Dunării se pot atinge maxime de 25 - 27 grade Celsius.

O răcire se va produce joi în regiunile vestice, nordice și centrale, unde maximele se vor opri la 14 - 18 grade Celsius, iar vineri și în rest, cu valori diurne cuprinse între 9 - 20 grade Celsius.

Va fi cald până la sfârşitul săptămânii viitoare

Din weekend, însă, și în prima parte a săptămânii următoare, un alt proces de încălzire va aduce maxime ce pot depăși local la câmpie și podiș, pragul unei zile de vară.

Medicii avertizează că aceste fluctuaţii de temperatură slăbesc sistemul imunitar şi ne sfătuiesc, în primul rând, să ne îmbrăcăm corespunzător.

Meteorogii susţin că această încălzire va dura până spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și