"Aceste proiecte trebuie rediscutate de către Parlament. (...) Nu s-a încălcat nicio Constituție, Parlamentul legiferează, deci toată isteria asta nu se bazează pe ceva neconstituțional. Cele două legi trebuie discutate cu toate celelalte instituții, cu Ministerul Justiției, care pe unul dintre proiecte a dat aviz negativ, pe celălalt nu l-a cunoscut, cu CSM, cu Parchetul General, dacă se referă la Parchetul General, și prezentate Comisiei Europene înainte de a fi adoptate pentru a se stabili dacă încalcă vreo obligație internațională a României", a declarat premierul Victor Ponta, la finalul seminarului România Investițiilor, România Dezvoltării, organizat la sediul BNR.

Primul ministru a insistat că adoptarea celor două legi în Parlament este perfect constituțională.

"Faptul că Parlamentul legiferează după care președintele atacă sau retrimite la Curte sunt drepturi constituționale, nimeni nu poate spune ca Parlamentul să nu legifereze. Și eu cred că face foarte bine", a afirmat Victor Ponta.

Cu privire la reacțiile ambasadelor mai multor state europene privind adoptarea acestor legi de către Parlament, premierul a replicat: "Nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a legifera, pentru că și în țara lor se întâmplă la fel. Singura reacție care cred că a fost total greșită (...) a fost a Ambasadei Statelor Unite, care vorbea de investițiile americane. Din câte știu eu, Chevron investește în România sau poate să plece din România dacă nu se aplică legea și dacă nu reușim să arătăm că protejăm proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni niciodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare dată mi-au spus dacă o proprietate privată poate fi apărată".

Întrebat dacă a știut despre conținutul celor două legi, primul ministru a afirmat că a știut despre legea amnistiei și că este de acord cu aceasta câtă vreme nu vizează infracțiunile comise cu violență sau cele de corupție.

"De amnistie am știut și în continuare cred că, atât timp cât nu intră sub incidența legii de amnistie infracțiunile comise cu violență, infracțiunile de corupție, e bună o lege pentru amnistie. Despre celelalte, nu am știut (...) dar Parlamentul nu trebuie să îmi ceară mie voie", a afirmat Victor Ponta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și