Medicii spun, însă, că nu e indicat să cumpărăm vaccinul de pe Internet, pentru că nu avem nicio garanţie că acesta a fost păstrat la temperatura potrivită.

O femeie din Piteşti spune că a primit mai multe doze de vaccin antigripal gratuit de la un azil de bătrâni şi - pentru că nu are ce să facă cu ele - a decis să le vândă online. Nu e singura. Tot în Piteşti, o altă femeie a scos vaccinul la vânzare pe Internet şi încearcă să-şi convingă cumpărătorii că nu este periculos.

Arion Melania, medic: Nu recomandăm achiziţionarea de pe internet şi transportul vaccinurilor de la firme care nu certifică şi nu asigură respectarea temperaturii de transport şi de păstrare.

Medicii avertizează că vaccinul antigripal cumpărat de pe internet poate provoca alergii severe. Pentru a evita orice pericol, trebuie neapărat să le achiziţionăm din surse sigure. Din farmacii sau de la medicul de familie.

Raul Pătrașcu, asistent universitar: Trebuie să ne asigurăm că ceea ce cumpărăm este vaccinul autorizat şi omologat şi acceptat de Ministerul Sănătăţii. Atunci când cumpărăm de pe internet noi nu ştim de exemplu este într-adevăr un vaccin antigripal sau orice altceva. Ne supune unor riscuri foarte mari.

După ce luăm vaccinul din farmacie trebuie să mergem cu el cât mai repede la medicul de familie pentru a-l administra. Dacă nu facem acest lucru, trebuie să mergem acasă să-l punem în frigider la o temperatură între 2 şi 8 grade. Dacă stă mai mult de 30 de minute afară la peste 20 de grade vaccinul îşi pierde din proprietăţi.

Pe internet vaccinurile se vând între 50 şi 200 de lei, în timp ce la farmacii sunt maximum 30 de lei. Doar că stocurile sunt epuizate până la sfârşitul lunii februarie.

Adrian Stoica, DSP Argeş: Argeş urmează să mai primească circa o mie de doze de vaccin antigripal.

Autorităţile au declarat ieri epidemie de gripă în România. 23 de oameni au murit până acum din cauza virusului gripal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet