După conversia în lei, banca va acorda un discount de 15% din valoarea rezultată iar statul va asigura garanții pentru 50% din sumă. Potrivit surselor citate, băncile sunt de acord cu acest proiect, însă mai este nevoie de avizul Băncii Naționale.

Potrivit Agerpres, discuțiile pe acest proiect vor fi reluate în următoarele ședințe de guvern.

Costul creditelor în lei este în scădere, indicele de referință pentru cele mai multe credite în monedă națională ROBOR la 3 luni coborând sub 1,3%, la 1,29%, cu aproape jumătate de punct procentual sub nivelul de la sfârșitul anului trecut, și cu peste 1,7 puncte procentuale mai jos față de cel din urmă cu un an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.

Vineri, 13 martie, indicele ROBOR la 3 luni era de 1,32%, iar la începutul acestei luni, de 1,4%. De la începutul anului, ROBOR la 3 luni a scăzut cu 0,41 puncte procentuale, de la 1,70% în ultima zi bancară a anului trecut.

În urmă cu un an, indicele de referință pentru creditele în lei, ROBOR la 3 luni, respectiv media dobânzilor bancare la resursele plasate, era de 3,02%, cu mai mult de 1,7 punte procentuale față de nivelul atins luni, de 1,29%.

Și dobânzile pe celelalte scadențe au scăzut în ultimul timp. ROBOR la o lună a ajuns la 0,77%, de la 2,3% în urmă cu un an, ROBOR la 6 luni — 1,56%, de la 3,47, iar ROBOR la 12 luni la 1,62%, de la 3,48% anul trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet