Cu duritate, dar fără excese. Aşa le-a transmis premierul Victor Ponta inspectorilor antifraudă să sancţioneze evaziunea fiscală, însă realitatea arată exact contrariul.

După ce i-au fost relatate cazuri de posibile excese în închiderea unor localuri, prim-ministrul i-a transmis şefului ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, că evaziunea fiscală trebuie sancţionată potrivit legii, dar fără a face excese.

"ANAF îşi pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, şi sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule preşedinte. În limita legii şi a bunului-simţ, că, totuşi, când mergem şi facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaţilor ANAF să-şi facă datoria cu duritate, dar nu cu excese şi sunt convins că veţi găsi această limită", a declarat vineri Victor Ponta.

Mesajul a fost transmis după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacşiş", patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

"Duritatea" inspectorilor antifraudă

Este cazul unei firme producătoare de carne, care a fost amendată cu suma de 5.000 de lei şi închiderea unui magazin pentru 30 de zile, după ce inspectorii ANAF au descoperit lipsa a 50 de lei din casa de marcat.

Un pub din Bucureşti a primit aceeaşi sancţiune după ce inspectorii antifraudă au descoperit 3,28 de lei nedeclaraţi.

Controalele făcute de ANAF merg şi mai departe. În mai multe localuri din ţară, aceleaşi "excese". Potrivit presei locale, o cofetărie din Timişoara a fost închisă din cauza a 1,5 lei în plus, în casa de marcat.

Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. „Ni s-a dat şi o suspendare de trei luni pe băuturi spirtoase. Ni s-a părut un pic greşit. Pentru o singură sticlă...”, explică şeful de sală al respectivului local.

Inspectorii antifraudă au ajuns şi în Focşani, unde au sancţionat localul Dogan Fast Food. „Singura greşeală invocată a fost că nu s-a eliberat un bon fiscal de 90 de lei la o masă. A fost greşeala unui ospătar care a avut o masă mai mare şi cu mai multe comenzi, a emis prenotă, dar a uitat să emită bonul fiscal. Suma de 90 de lei a fost singura greşeală şi pentru asta mi-a închis activitatea. Nu este normal ce se întâmplă în România”, a declarat proprietarul localului, Bozkuş Eyup pentru vranceamedia.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și