Canada a avut prima tentativă de ţintă, însă Gordon McRorie a ratat lovitura de pedeapsă. După 8 minute de joc, scorul rămâne ca la început. Nord-americanii par însă mult mai prezenţi în „22-ul” României.

Reprezentanţii „frunzei de arţar” au reuşit să deschidă scorul în minutul 11, tot printr-o lovitură de pedeapsă. Acelaşi McRorie nu a mai ratat ţinta dintr-o poziţie centrală, 22 de metri distanţă de buturi. România a fost penalizată pentru un offside comis de Johannes Van Heerden. Nord-americanii au controlat net primele 12 minute, având o posesie de 84%.

Florin Vlaicu a ratat o tentativă de ţintă de la jumătatea terenului (minutul 17), după ce adversarii nu au eliberat omul placat. La Leicester a început din nou ploaia.

România a rămas în 14 jucători, după ce Cătălin Fercu a văzut cartonaşul galben (minutul 19). „Stejarul” a fost sancţionat pentru placaj periculos în aer. La scurt timp, Florin Surugiu a comis o altă eroare, nu a eliberat omul placat, iar Canada beneficiază de o nouă lovitură de pedeapsă. Într-un moment în care pe „Leicester City” toarnă cu găleata, McRorie a ratat şansa de care a beneficiat. Surugiu a fost schimbat cu Vali Calafeteanu.

Dominarea Canadei s-a concretizat cu un eseu în minutul 33, la capătul unei faze de toată frumuseţea. Nord-americanii au pasat succesiv, până când balonul a ajuns la DTH Van der Merwe, care a reuşit al 4-lea eseu la această Cupă Mondială. Scorul este 8-0 pentru că adversarii nu au reuşit şi transformarea. DTH Van der Merwe a devenit şi primul sportiv de la o naţională din eşalonul doi care reuşeşte să marcheze câte un eseu în patru meciuri consecutive la Cupa Mondială.

După 40 de minute de joc, „stejarii” sunt conduşi cu 8-0. România a avut o primă repriză destul de subţire, în care mai mult s-a apărat. Singurele şanse de a puncta le-a avut Florin Vlaicu, două lovituri de pedeapsă de la centrul terenului, însă de fiecare dată a ratat. Ultima tentativă a fost chiar înainte de pauză.

Repriza secundă a început şi mai prost pentru România, cu un eseu transformat de Canada: Hassler – eseu, Hirayama – lovitură transformată. Jeff Hassler a pătruns ca la antrenament prin defensiva „stejarilor”. Scorul este 15-0 (min. 44) pentru nord-americani. În echipa României, Andrei Ursache i-a luat locul lui Paulică Ion.

O nouă schimbare în echipa României în minutul 51. Michael Wiringi a fost înlocuit de Csaba Gal. În minutul 50 al partidei a venit şi prima fază mai legată a „stejarilor”.

Fostul băimărean Mihai Macovei culcă balonul în terenul de ţintă al Canadei! România a reuşit să spargă gheaţa în urma unei repuneri de la margine, cu ajutorul pachetului de înaintare, singurul capitol la care „stejarii” au fost peste adversari. Florin Vlaicu a transformat iar scorul a devenit 15-7 (min. 53).

România a preluat iniţiativa şi a presat în ultimele minute, dar s-a precipitat în momentele cheie şi a irosit şanse bune de a strânge şi mai mult diferenţa. Principala problemă, balonul scăpat înainte! Andrei Rădooi a intrat în teren, în locul lui Otar Thurashvili. Mai sunt aproximativ 12 minute până la final.

Jeff Sinclar a primit cartonaş galben în minutul 72 pentru prăbuşirea grămezii, astfel că echipa Canadei termină în inferioritate acest joc. România este aproape de terenul de ţintă al adversarei. „Stejarii” au transformat lovitura de pedeapsă într-o grămadă ordonată, iar decizia a fost inspirată. Mihai Macovei a reuşit al doilea eseu! Florin Vlaicu a transformat, iar cu 6 minute înainte de final scorul este 15-14 pentru Canada.

Cu trei minute înainte de final, România a beneficiat de o lovitură de pedeapsă. Florin Vlaicu şi-a reglat tirul şi a transformat de la aproximativ 42 de metri. Scorul a devenit 17-15! „Stejarii” au reuşit o răsturnare de situaţie incredibilă, după ce în minutul 50 păreau KO, iar tabela indica 0-15!!!

România şi Canada s-au întâlnit până acum de cinci ori, bilanţul fiind pozitiv „stejarilor”, scor 3-2. Totuşi, cele doua succese ale Canadei au fost obţinute la ediţii de Cupă Mondiala, în 1991 (19-11) şi în 1995 (34-3). România a câştigat ultimele trei meciuri disputate cu nord-americanii, în 2005 (22-20), în 2013 (21-10) şi în 2014 (18-9).
România: 1. Mihăiţă Lazăr, 2. Otar Turashvili, 3. Paulică Ion, 4. Valentin Popârlan, 5. Johannes Van Heerden, 6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci, 8. Mihai Macovei (cpt), 9. Florin Surugiu, 10. Michael Wiringi, 11. Ionuţ Botezatu, 12. Florin Vlaicu, 13. Paula Kinikinilau, 14. Mădălin Lemnaru, 15. Cătălin Fercu

Rezerve: 16. Andrei Rădoi, 17. Andrei Ursache, 18. Alexandru Ţăruş, 19. Daniel Carpo, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Adrian Apostol, 23. Csaba Gal

Canada: 1. Hubert Buydens, 2. Ray Barkwill, 3. Doug Wooldridge, 4. Brett Beukeboom, 5. Jamie Cudmore (cpt), 6. Jebb Sinclair, 7. John Moonlight, 8. Aaron Carpenter, 9. Gordon McRorie, 10. Nathan Hirayama, 11. DTH van der Merwe, 12. Nick Blevins, 13. Ciaran Hearn, 14. Jeff Hassler, 15. Harry Jones
Rezerve:16. Benoit Piffero, 17. Djustice Sears-Duru, 18. Jake Ilnicki, 19. Kyle Gilmour, 20. Nanyak Dala, 21. Phil Mack, 22. Conor Trainor, 23. James Pritchard

(prosport.ro)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și