Situat─â ├«n largul coastelor Africii de Vest, insula spaniol─â Lanzarote era deja cunoscut─â turi╚Ötilor pentru c├ómpurile sale de lav─â ╚Öi particularit─â╚Ťile sale geologice. Recent ├«ns─â, mai multe statui stranii, ├«nf─â╚Ťi╚Ö├ónd fiin╚Ťe umane, reprezentate extrem de realist, au fost cobor├óte pe fundul oceanului pentru realizarea acestui nou muzeu subacvatic, relateaz─â BBC.

"Museo Atlantico" reune╚Öte 400 de sculpturi, toate semnate de artistul britanic Jason deCaires Taylor ÔÇö cunoscut pentru crearea unor instala╚Ťii similare ├«n Mexic, Grenada (├«n Indiile de Vest), Bahamas ╚Öi, cel mai recent, pe Tamisa. Parcul de sculptur─â din Grenada a fost primul de acest gen din lume ╚Öi a fost inclus de National Geographic ├«n Top 25 de minuni ale lumii.

Construite din ciment marin, cu pH neutru, sculpturile lui Jason deCaires Taylor sunt menite s─â ilustreze rela╚Ťia dintre oameni ╚Öi natur─â, ╚Öi la un nivel mai profund, armonia dintre via╚Ť─â ╚Öi art─â.

Sculptura "Pluta Lampedusei", spre exemplu, este o reinterpretare a celebrei lucr─âri "Pluta Meduzei", semnat─â de pictorul romantic Th├ęodore G├ęricault. "Prin trasarea unei paralele ├«ntre abandonarea marinarilor ├«n scena naufragiului ╚Öi actuala criz─â a refugia╚Ťilor, lucrarea nu se dore╚Öte un omagiu (...) adus multelor vie╚Ťi pierdute, ci un memento puternic al responsabilit─â╚Ťii colective pe care o poart─â comunitatea noastr─â global─â din prezent", a explicat Taylor pe pagina sa de Facebook.

Prin "Rubicon", o instala╚Ťie ├«nf─â╚Ťi╚Ö├ónd un grup de 35 de figurine umane, parc─â ├«nghe╚Ťate ├«n timp, m─âr╚Ö─âluind c─âtre o poart─â ÔÇö artistul abordeaz─â problema schimb─ârilor climatice ╚Öi vrea s─â simbolizeze un punct de unde nu mai este posibil─â ├«ntoarcerea.

Lucr─ârile au fost create ├«n mod deliberat pentru a atrage creaturile marine, permi╚Ť├ónd, spre exemplu, cre╚Öterea coralilor, subliniaz─â BBC.

Muzeul se va deschide în mod oficial pentru amatorii de scuba diving și snorkeling la data de 25 februarie.

Citește și

loading...