„Ajutor! ... Nu mai rezist! ... Ne înecăm!” - acestea au fost ultimele strigăte de ajutor ale pilotului care lupta să trăiască. Imagini mult mai dure au fost surprinse însă de o dronă ce a survolat zona tragediei la câteva minute după părbuşirea elicopterului SMURD. Filmarea este analizată acum de procurori. Sunt ultimele clipe de viaţă, momente cutremurătoare, spune proprietarul dronei care a văzut înregistrarea. Susţine că sunt greu de privit.

„E tulburător. M-am dus cu drona fix deasupra cozii elicopterului şi se vede clar cum cineva încerca să supravieţuiască. Trăgea de coada elicopterului. Se vede un fel de umbră de persoană care mişcă coada elicopterului şi încearcă să iasă de acolo”, spune Bogdan Dumitru, proprietarul dronei.

În ziua neagră în care patru salvatori au murit în apele reci ale Lacului Siutghiol, cameramanul Bogdan Dumitru era în zonă. Cam la zece minute după prăbuşirea elicopterului, camera purtată de dronă a ajuns chiar deasupra rămăşiţelor.

După ce a filmat ultimele clipe din viaţa echipajului SMURD, aparatul a dispărut fără urmă. Aproape patru zile l-au căutat scafandrii pe fundul lacului.

Surse apropiate anchetei susţin că drona a fost găsită ieri şi predată procurorilor care se ocupă de caz. Dispozitivul a fost ridicat la o înălţime de aproximativ 50-60 de metri deasupra lacului Siutghiol şi a surprins imagini ce vor fi expertizate.

Drona ar fi fost găsită de un angajat al unui hotel din zonă, spun martorii. După ce a văzut imaginile filmate de camera video, a predat-o imediat poliţiei. Între timp, scafandrii militari au continuat să scoată din lac resturi ale elicopterului. Aparatură medicală, bucăţi din fuselaj şi unul dintre scaune, în care a stat doctoriţa sau asistenta.

Toate rămăşiţele din elicopterul SMURD vor fi analizate de experţi în dezastre aviatice care vor încerca să pună cap la cap toate indiciile şi să afle ce s-a întâmplat în aer.

Parchetul Militar a cerut documente de la SMURD, de la Inspectoratul General de Aviaţie şi de la turnul de control al aeroportului Mihail Kogălniceanu. Anchetatorii vor să ştie în primul rând care era protocolul de preluare a elicopterului de către membrii echipajului şi cum erau distribuiţi piloţii pe ture.

Tot SMURD trebuie să pună la dispoziţia procurorilor şi istoricul apelurilor de urgenţă, documentele de procedura internă şi cum se desfasoară misiunile de salvare. Anchetatorii vor analiza planul de zbor de la plecarea în misiune a elicopterului.

Între timp, familiile îndurerate au primit rapoartele medicului legist. Negru pe alb scrie că pilotul şi asistenta, care era şi însărcinată, au murit înecaţi, iar traumatismele severe suferite le-au fost fatale medicului şi copilotului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și