Prima etapă a concursului s-a derulat la nivel naţional, selecţia făcându-se la Biroul Parlamentului European din România în urma realizării şi depunerii proiectelor solicitate prin regulament.

Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” a reprezentat România în Parlamentul European al tinerilor, alături de participanţi din alte 18 ţări de pe bătrânul continent. Au avut loc dezbateri pe grupe de lucru atât pentru elevi cât şi pentru profesori, fiind vizate teme stringente ale prezentului şi viitorului Uniunii Europene: drepturi şi libertăţi, cetăţenie europeană, migraţia contemporană, alegeri pentru Parlamentul European, viitorul economic al Europei.

Toate discuţiile s-au desfăşurat în limbi de circulaţie internaţională (engleză-franceză), chestionarele aplicate fiind traduse în toate cele 18 limbi ale participanţilor, determinând o inevitabilă socializare pe tema rezolvării sarcinilor de lucru. Toate acestea au reprezentat experienţe inedite atât pentru elevi cât şi pentru profesori.

Corolarul zilei a fost reprezentat de discuţiile finale purtate în plen unde elevii şi-au putut exprima opiniile şi au putut vota din fotoliile parlamentarilor europeni diferitele proiecte propuse de participanţi.

Elevii Colegiului Naţional Dragoş Vodă s-au implicat activ în dezbateri creând o percepţie pozitivă a României. Ar fi de menţionat faptul că se pare că în mentalul colectiv european ţara noastră nu se bucură de o imagine foarte bună, motiv pentru care elevii maramureşeni au dus adevărate bătălii de idei în încercarea de promovare a valorilor naţionale.

Deoarece deviza Uniunii Europene este „unitate în diversitate”, elevii români au reprezentat spaţiul mioritic fiind îmbrăcaţi îm mândrul port maramureşan, fapt care a stârnit un adevărat val de simpatie din partea organizatorilor şi a celorlalţi participanţi.

Profesorii coordonatori și-au făcut pe deplin meseria şi au îndeplinit menirea de dascăli, ducând numele Maramureşului şi a României în înaltul for european. În acelaşi timp, reprezentanta elevilor sigheteni, Daniela Cincilei, a avut onoarea de a flutura drapelul naţional alături de celelalte state participante la eveniment, în timpul intonării imnului Uniunii Europene.

Să te simţi chiar şi pentru o zi parlamentar european reprezintă un moment intens de bucurie şi o reală lecţie de viaţă.

Felicitări profesorilor care i-au îndrumat pe elevi și elevilor pentru că au reușit ca România, dar și Sighetul să fie reprezentate cu cinste în forul european.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet