Nu stim daca l-a fortat cineva pe Moldovan sa reprezinte Consiliul Judetean la acel eveniment sau s-a tras la sorti cine sa rosteasca spiciurile, cert este ca interventia l-a traumatizat atat de tare, incat vicele l-a depasit la balbaieli (daca va puteti imagina) pana si pe prefect, un alt Moldovan, de altfel.

Incapabil sa citeasca fluent doua fraze, Gionii, asa cum este el alintat de colegi, a aratat ca nici la exprimarea libera nu sta mai bine. In introducerea sa, referindu-se la latura istorica a momentului, vicele a incercat sa ne convinga (fara succes, din pacate) ca stapaneste foarte bine subiectul, fiind ancorat in evenimentele ce au dus la separarea Basarabiei de teritoriile romanesti, in 1940. Cineva i-a soptit inainte cateva nume si date, pe care Moldovan nu le-a memorat foarte bine, cei de fata afland in premiera ca Romania a fost „vaduvita” de teritoriul sau de dincolo de Prut, incepand cu anul 1939, desi istoria ne spune ca sovieticii au anexat Basarabia in 1940.

Emotiile si-au spus cuvantul si cand a venit vorba de numele ministrilor de externe care au semnat un tratat de neagresiune intre Germania si Uniunea Sovietica, in 1939. Facand referire la acestia, Gionii l-a botezat in prima faza pe ministrul german, asistenta afland, tot in premiera, de pactul Ribbentrov – Molotov. Ca nu a fost o scapare de o litera ne arata a doua sa interventie pe subiect. Citind (retinem, CITIND) simbolica declaratie, vicele a ajuns si la actul amintit anterior, moment in care a realizat ca unul dintre nume se incheie cu litera P. Foarte mirat de acest fapt, a dorit sa indrepte eroarea anterioara, numai ca nu i-a iesit nici de data asta, tot ce a reusit sa faca a fost sa il boteze si pe ministrul rus. Astfel, tratatul secret a luat o noua dimensiune, devenind pactul Ribbentrov – Molotop.

Pe viitor, sugeram conducerii institutiei sa nu il mai chinuie in halul acesta pe vicele Moldovan, mai ales ca vorbim de o anume prestanta ceruta de astfel de momente. Este inadmisibil ca imaginea Maramuresului, in contextul Centenarului Marii Uniri, sa fie facuta praf de discursuri balbaite si lectii de istorie sfertodocte invatate pe buldozer. Astfel de iesiri publice, pline de gesturi ezitante, menite a starni umorul, nu pot caracteriza administratia unui judet. De altfel, din partea compartimentului de specialitate al Consiliului Judetean se impune o verificare prealabila riguroasa a discursurilor rostite de anumiti oficiali ai institutiei, interventii precum cea a lui George Moldovan aratand ca exprimarea libera poate derapa in penibil.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet