SHAKUNTALA DEVI, o viață închinată numerelor
SHAKUNTALA DEVI (4 noiembrie 1929 - 21 aprilie 2013) este celebrată luni de Google printr-un Doodle aniversar.

SHAKUNTALA DEVI s-a născut în Bangalore, India, în familia unui artist de circ, care performa la trapez, îmblânzea lei, mergea pe funie la înălțime și realiza numere de magie.

Tatăl lui SHAKUNTALA DEVI i-a descoperit talentul uimitor al acesteia, pe când avea numai trei ani. Și-a dat seama de potențialul fiicei sale și a început să organizeze turnee în care SHAKUNTALA DEVI impresiona oamenii cu abilitatea ei de a memora cifre și de a realiza în minte calcule complexe.

În 1944, SHAKUNTALA DEVI s-a mutat la Londra cu tatăl ei. SHAKUNTALA DEVI s-a întors în India la mijlocul anilor `60 și s-a măritat cu funcționar public. Au divorțat în 1979.

În 1980, SHAKUNTALA DEVI a înmulțit corect două numere a câte 13 cifre, în numai 28 de secunde, în cadrul Imperial College din Londra. Performanța i-a asigurat lui SHAKUNTALA DEVI un loc în ediția din 1982 a Cărții Recordurilor și este cu atât mai remarcabilă cu cât cele 28 de secunde includ și timpul necesar pentru a pronunța răspunsul, un număr alcătuit din 26 de cifre. (Numerele pe care SHAKUNTALA DEVI a trebuit să le înmulțească au fost 7.686.369.774.870 și 2.465.099.745.779. Răspunsul a fost 18.947.668.177.995.426.462.773.730).

SHAKUNTALA DEVI a călătorit în 1988 în SUA, pentru ca abilitățile ei neobișnuite să fie studiate de către un profesor de Psihologie de la Universitatea California, Berkeley, pe nume Arthur Jensen.

Printre problemele pe care SHAKUNTALA DEVI le-a rezolvat fără problemă a fost să calculeze rădăcina cubică a numărului 61.629.875 și a șaptea rădăcină a numărului 170.859.375. SHAKUNTALA DEVI a găsit răspunsurile înainte ca profesorul să apuce să noteze problemele în carnețelul său.

Talentul matematic, un "dar de la Dumnezeu"
Într-un articol publicat în anul 1990, Arthur Jensen, a vorbit despre răspunsurile pe care SHAKUNTALA DEVI le-a dat atunci când a fost rugată să explice talentul său neobișnuit. Răspunsurile pe care SHAKUNTALA DEVI le-a dat au variat de la "Un dar de la Dumnezeu", și "un dar cu care m-am născut" la "cred că oricine ar putea face asta dacă ar iubi numerele la fel de mult cum fac eu" sau "poate că oricine ar ptuea face asta dacă s-ar juca cu numerele ore întregi încă din copilărie".

Chiar dacă stereotipul legat de geniile matematice este cel al unei persoane retrase, obsesive și chiar autiste, lucrurile au stat tocmai pe dos în cazul lui SHAKUNTALA DEVI. Aceasta era o persoană extrovertită, afabilă și vorbăreață, își amintește profesorul Arthur Jensen. SHAKUNTALA DEVI vorbea perfect engleza, pe lângă câteva alte limbi străine.

SHAKUNTALA DEVI a povestit că niciuna dintre rudele ei, nici măcar fiica sa, nu au demonstrat abilități matematice similare.

SHAKUNTALA DEVI nu a fost doar un "calculator uman", ci și astrolog și autoare de cărți (de la cărți de bucate la opere de ficțiune).

Pe 21 aprilie 2013, SHAKUNTALA DEVI a murit în India la vârsta de 83 de ani, în urma unor probleme respiratorii și cardiace.

Citește și

Comentarii