"Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenția noastră de a modifica Legea alegerilor Senatului și Camerei Deputaților, partea din lege care vizează alegerile în străinătate", a spus Cioloș.

El i-a cerut ministrului delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să discute cu liderii partidelor politice pentru a le explica în detaliu intențiile Guvernului.

"Am cerut doamnei ministru Maria Ligor ca, în coordonare (...) cu Ministerul de Externe, cu Cancelaria Prim-Ministrului, cu Autoritatea Electorală Permanentă, să ne gândim la un proiect de ordonanță de urgență prin care (...) să precizăm mai bine condițiile în care se poate vota în străinătate, păstrând spiritul legii așa cum a fost decisă de Parlament. În acest sens, am dat aceste câteva elemente liderilor partidelor politice, cu care doamna ministru o să vă rog în perioada următoare să vă întâlniți ca să le explicați mai în detaliu intențiile noastre, să vedeți care sunt observațiile lor, în așa fel încât în perioada următoare, până la mijlocul lunii august cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanță pe care să-l adoptăm imediat ce Parlamentul revine din vacanța parlamentară și să ne putem pregăti în condiții bune pentru alegeri", a afirmat Cioloș.

Potrivit premierului, obiectivul proiectului de OUG este acela de a se elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate.

"Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări și de a elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate. După cum știți, legea actuală, modificată în 2015, prevede două facilități noi pentru desfășurarea scrutinului în străinătate. Pe de o parte, votul prin corespondență, pentru care ne pregătim, și, pe de altă parte, posibilitatea ca cel puțin 100 de alegători români din străinătate să solicite crearea unei secții de vot în localitatea în care-și au domiciliul sau reședința. Dar ambele facilități sunt condiționate de înscrierea în Registrul Electoral", a explicat Cioloș.

El a atras atenția că în prezent doar puțin peste 3.500 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral.

"Cu toate eforturile care au fost făcute, în momentul de față, doar ceva peste 3.500 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral, pentru diferite motive, care nu țin doar de faptul că n-au avut cunoștință de această posibilitate. (...) Legea are câteva deficiențe din punctul nostru de vedere, pentru că nu ia în calcul ce se întâmplă dacă numărul de cetățeni înscriși în Registrul Electoral este foarte mic, deci în ce fel punem în aplicare aceste facilități, pentru că ăsta am înțeles că era obiectivul acestei legi, de a crea facilități noi pentru votul românilor din străinătate. Așa cum sunt formulate lucrurile în momentul de față, cu acest număr foarte mic înscris în Registrul Electoral, riscăm să avem chiar restricții mai mari decât în anii trecuți pentru votul din străinătate", a completat Dacian Cioloș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet