Zeci de persoane sunt date disparute, versantul unui munte s-a prabusit, iar mai multe locuinte au fost distruse sau inghitite de incendii. 15.000 de soldati au fost mobilizati in ajutorul echipelor de salvare. Acest nou cutremur, urmat de replici inspaimantatoare, a intrerupt operatiunile de salvare desfasurate dupa seismul de joi noapte, care a facut noua morti si peste 900 de raniti.

In total numarul deceselor se ridica la cel putin 16 morti dupa seria de cutremure din aceasta saptamana.

Seismul cu o magnitudine de 7,3 a lovit Kumamoto, azi-noapte, la ora locala unu si 25 de minute. Epicentrul a fost localizat aproape de orasul cu 730 de mii de locuitori, la o adancime de doar 10 km. Au urmat replici violente care au terorizat populatia.

Cutremurul a pus in miscare versantul unui munte. Un val gigantic de pamant a maturat tot ce i-a stat in cale, sosele, un pod si mai multe locuinte. Autoritatile au hotarat sa evacueze preventiv o mica localitate vulnerabila, dupa ce un baraj a cedat.

Mai multe cladiri, printre care si un azil de batrani, s-au prabusit, iar zeci de persoane au fost prinse sub daramaturi. Un incendiu iscat dupa seism a inghitit cu repeziciune mai multe constructii din lemn si inca ardea inainte de ivirea zorilor. Iar un spital grav avariat a fost evacuat de teama ca se va prabusi peste pacienti. Aeroportul din Kumamoto a fost inchis, dupa ce plafonul terminalului s-a prabusit.

Shinzo Abe, premierul Japoniei: "Sunt sanse mari sa avem daune pe o suprafata mare, asa ca trebuie sa strangem toate informatiile necesare si sa organizam operatiunile de salvare. Vom avea grija sa tinem publicul la curent cu toate informatiile."

Mii de oameni au gasit refugiu pe strada sau in parcuri, unde s-au inghesuit sub paturi, asteptand sa se lumineze, pentru a vedea ce s-a ales de casele lor. Inainea seismului de azi-noapte, echipele de salvare inca scormoneau printre daramaturi, in speranta ca vor gasit supravietuitori dupa un alt cutremur puternic, care a lovit aceeasi zona, joi noapte. Arhipelagul nipon este amplasat la intretaierea a patru placi tectonice si inregistreaza anual o cincime dintre cele mai puternice cutremure de pe tot globul. Datorita normelor stricte din constructii, rar se intampla sa faca victime numeroase sau sa provoace daune insemnate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și