„Am acționat în instanță cerând Curții de Apel să stabilească un termen în care Guvernul să fie obligat să emită HG pentru organizarea alegerilor parțiale în toate cele 22 de funcții vacante de primari și cinci de parlamentari.

Într-adevăr, pentru funcțiile de parlamentaru nu există prevăzut un termen strict, în schimb, legea trebuie respectată. Nu vorbesc, cum vorbește domnul Ponta și PSD care încearcă să aducă în discuție calitatea acestei legi, ci despre respectarea legii și vacantarea unor poziții din cadrul ParlamentuluI.
Ne dorim să existe acțiune guevrnamentală, când Guvernul va respectea legea, acțiunea noastră și-a atins obiectivul”, a declarat Ionuț Stroe.

PNL îl acționează în instanță pe premierul Victor Ponta, după repetate cereri privind organizarea alegerilor parțiale, după ce ordonanța de Urgență nr.55, care se referă la faptul că aleșii locali pot schimba formațiunea din care fac parte fără a își pierde mandatul, a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională, mai mulți primari și consilieri locali și județeni rămânând fără mandat și vacantând funcțiile, după decizia Curții.


„Partidul Național Liberal a depus, joi, la Curtea de Apel București trei acțiuni în baza Legii contenciosului administrativ prin care îl cheamă în judecată pe premierul Victor Ponta din cauza refuzului de a organiza alegeri parțiale la nivelul funcțiilor de primari și președinte de Consiliu Județean vacante, al consiliilor locale dizolvate și al mandatelor de parlamentari”, se arată într-un comunicat emis de PNL.

Potrivit comunicatului, instanța este obligată, prin aceste cereri, să dispună obligarea Guvernului să respecte legislația și să organizeze alegeri parțiale.

„Inacțiunea Guvernului în aplicarea legislației electorale reprezintă un abuz de drept grav, realizat prin exces de putere și o încălcare a regulilor democratice de către premier”, afirmă liberalii.

„Din rațiuni politice, Victor Ponta refuză să organizeze alegeri parțiale pentru funcția vacantă de președinte al Consiliului Județean Cluj și alte 22 de funcții vacante de primari, în legătură cu care a fost depășit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale (din județele Olt, Dâmbovița, Tulcea, Ilfov, Buzău, Vrancea, Maramureș, Vâlcea, Bacău, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Constanța, Hunedoara, Sălaj, Dolj, Neamț).

PNL solicită intervenția instanței și pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care să fie respectate de către Guvernul României și obligațiile legale în situațiile de dizolvare a altor două consilii locale (din județele Iași și Arad).

Într-o a treia acțiune în instanță, Partidul Național Liberal cere Curții de Apel București să stabilească un termen în care Guvernul să fie obligat să emită o Hotărâre de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare parțiale în colegiul uninominal nr.5, circumscripţia electorală nr. 18 – Galaţi (mandat vacantat de Dan Nica) și în colegiul uninominal nr. 15 circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti (mandat vacantat de Alin Petrache).

PNL a cerut public, în mod repetat, organizarea de alegeri parțiale, dar Victor Ponta a refuzat sistematic să aplice legea. Argumentele invocate de premier în așa-zisa justificare a refuzului său de a organiza parțiale – fie cel legat de posibilitatea viitoare de schimbare a sistemului electoral, fie legat de perioada limitată a mandatului la un an până la următoarele alegeri, fie considerentele bugetare – nu au temei în drepturile constituționale fundamentale al căror exercițiu trebuie asigurat chiar și pentru un an până la alegerile la termen”, se mai arată în același comunicat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și