"Spre deosebire de perioada anului trecut, în acest an vortexul polar este unul de exploadat. Dacă iarna trecută cantităţile mari de aer erau concentrate în timp sau asupra unor anumite zone, iarna aceasta trebuie să ne aşteptăm la existenta unor pungi de aer rezultate din vortexul polar mult mai numeroase care vor fi răspândite în emisfera nordică, cu precădere în America de Nord, Scandinavia şi Rusia. În această situaţie este posibil să asistăm la mai multe ofensive de frig în mai multe părţi ale emisferei nordice şi deosebit de intense. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta suprafaţa acoperită cu zăpadă în emisfera nordică este mult mai mare. Există posibilitatea să asistăm la valuri de frig mult mai intense şi mai multe decât anul trecut", a declarat preşedintele Univesităţii Ecologice, profesor doctor Mircea Duţu.

Cu toate astea, profesorul spune că ultimele luni au fost cele mai călduroase din 1880 încoace.

"Potrivit comunicatului de joi al Agenţiei Americane pentru Mări şi Oceane, luna octombrie a fost cea mai caldă din lunile octombrie din 1880 şi de asemenea, primele 10 luni ale acestui an au fost cele mai calde din istoria meteorologiei moderne. Media acestui an la temperatura luată la nivelul oceanelor şi asuprafeţei terestre a fost de 10,3 grade Celsius depăşind cu 1,05grade Celsiun media secolului XX", a mai spus Duţu.

PROGNOZA METEO. După zile în şir de ploi mocăneşti, fără oprire, iată că meteorologii spun că vremea se schimbă radical, iar ploile vor începe sa se transforme in lapovita si ninsoare. In plus, odata cu risipirea noilor, pe parcursul noptilor, racirea va fi din ce in ce mai intensa, asa ca pentru inceputul saptamanii viitoare meteorologii anunta vreme rece această perioada, îndeosebi in cursul diminetilor si pe parcursul noptilor.

PROGNOZA METEO. Sâmbătă sunt şanse ca pe alocuri norii să se mai risipească şi să se zărească puţin soarele. Dar vor mai fi ninsori slabe pe arii restrânse la munte, va fulgui izolat în Moldova şi Transilvania, iar în Muntenia, Dobrogea şi estul Olteniei trecător se vor semnala precipitaţii slabe, mixte. Vântul rămâne mai nervos numai pe litoral, iar maximele termice vor fi cuprinse între -1...0 grade în nordul şi centrul Moldovei şi 9...10 grade în extremitatea de sud-vest a teritoriului.

PROGNOZA METEO. Încheiem săptămâna cu o vreme mai rece decât în mod obişnuit pentru
această perioadă din an în majoritatea zonelor tarii. Cerul va fi mai mult noros în estul, sudul şi centrul ţări, iar meteorologii anunţă precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ninsoare în Moldova, pe arii restrânse în Transilvania, iar seara şi în Muntenia şi Oltenia - în special în partea de nord a acestor regiuni. La munte sunt anunţate ninsori slabe, în timp ce în restul teritoriului se arată soarele după ce se risipeşte ceaţa matinală. Vântul îşi face simţită prezenţa pe litoral, iar după-amiaza vine cu temperaturi de la 0 grade în Bucovina până la 8 grade în vest, sud-vest şi centru.

PROGNOZA METEO. Săptămâna debutează cu vreme rece pentru această dată, îndeosebi în orele dimineţii. Soarele împarte cerul cu norii care mai lasă ninsori slabe, pe arii restrânse în Oltenia şi cu totul izolat în Muntenia şi la munte. Ceaţa completează tabloul meteo al zilei şi va fi prezenţă în zonele joase de relief, mai ales dimineaţa. În aceste condiţii, peste zi, nu se aşteaptă mai mult de -1...0 grade în Moldova şi cel mult 8 grade în Dealurile de Vest.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet