Președintele Vladimir Putin a depus un buchet de trandafiri roșii la sicriul celui mai celebru proiectant rus de arme. Sicriul, acoperit cu drapelul național al Rusiei, a fost instalat încă de dimineață într-o imensă sală a complexului, inaugurat în iunie a.c. Pe parcursul ceremoniei, garda de onoare a rămas alături de sicriu, înconjurat de jerbe de trandafiri și garoafe.

Trei salve au fost apoi trase în aer cu un AK-47 în onoarea părintelui acestei arme automate, vândută în milioane de exemplare, care s-a bucurat de apreciere atât în cadrul trupelor regulate, cât și în cel al gherilelor sau al banditismului, datorită simplității și robusteții sale.

Mihail Kalașnikov a murit luni, ca urmare a unei boli îndelungate, la vârsta de 94 de ani, la Ijevsk, capitala Udmurtiei /Ural/, la 1.300 kilometri est de Moscova, unde se află societatea de fabricare a armelor care-i poartă numele.

Aproximativ 60.000 de persoane, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin, au venit să-i aducă un omagiu lui Kalașnikov la Ijevsk, după care sicriul cu corpul neînsuflețit a fost transportat la Moscova.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, șeful administrației prezidențiale Serghei Ivanov și numeroși alți responsabili civil și militari au asistat la ceremonia de la complexul memorialului militar de la Mîtișci, conceput ca un panteon pentru ruși iluștri, îndeosebi din cadrul armatei.

Într-un comunicat, premierul rus Dmitri Medvedev a deplâns pierderea „unui specialist în arme remarcabil, proiectantul unei puști de asalt legendare, care ocupă de decenii o poziție dominantă pe piața mondială”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și