Sunetele au durat aproximativ o oră, iar înregistrarea a fost transmisă turnului de control din Houston (statul american Texas), unde a fost arhivată. Banda sonoră a reapărut în 2008, dar duminică a fost pentru prima dată accesibilă marelui public.

"Auziți? Acest fluierat?", întreabă Eugen Cernan în înregistrarea menționată. "Sună, să spunem, precum muzica spațiului exterior. Este cu adevărat o muzică ciudată!", continuă el, în timp ce nava spațială se găsea în dreptul feței ascunse a Lunii, fără niciun fel de legătură radio cu Pământul.

Cosmonauții au fost atât de surprinși de acest fenomen încât au discutat între ei dacă este bine s-au nu să semnaleze centrului de control cele întâmplate. Ei se temeau ca nu cumva să nu fie luați în serios și să-și compromită posibilitatea de a mai participa și la alte expediții în spațiu, potrivit emisiunii de la Discovery.

Un astronaut care a făcut parte din misiunea Apollo 15, Al Worden, apare în reportaj și acuză agenția spațială americană (NASA) de a fi reținut informația, care, în opinia lui, ar fi fost de mare interes, inclusiv în momentul respectiv.

"Emițătoarele radio ale celor două aparate, modulul lunar și modul de comandă (care erau fixate unul de celălalt), interferau, a explicat, în documentar, un inginer de la NASA. Al Worden pune la îndoială acest lucru. Logica îmi spune că dacă s-a înregistrat ceva acolo, trebuie să fi fost ceva", a spus el.

AFP amintește că John Young a efectuat ulterior încă un zbor spre Lună, cu Apollo 16, iar Eugene Cernan a fost comandantul misiunii Apollo 17, ultima care a mai ajuns pe Lună până în prezent.

Citește și

loading...