În anul 2020, tinerii din satul Crasna Vișeului, au ieșit astăzi DIN TIPARE. Tinerii mascați au mers în curtea Bisericii din localitate și au interpretat nu sceneta VIFLAIMUL, ci sceneta „CĂUTĂM ȚIGĂRI DE CONTRABANDĂ”.

Din recuzită nu au lipsit polițiștii de frontieră, dar și contrabandiștii din Ucraina și România.

Practic, cele trei tabere s-au întâlnit la granița României cu Ucraina, în Munții Maramureșului. Ucrainenii au predat baxurile cu țigări de contrabandă tinerilor din Maramureș. În scenă au apărut polițiștii de frontieră înarmați, iar lupta pentru ”supraviețuire” a început.

Ce spun localnicii

”Nu știu cat de informati sunteți de situația sau de obiceiurile din Crasna Viseului, dar în legătură cu articolul postat de dumneavoastră despre faptul că s-a ieșit “DIN TIPARE” denotă faptul că nu cunoașteți tradițiile din zonă, ceea ce s-a întâmplat azi a fost o parodie făcută doar pentru amuzamentul publicului, iar publicul știa că se va face cam asa ceva. Dacă vă interesați mai bine, în prima și a doua zi de Craciun s-au respectat tradițiile religioase în totalitate. Îmi pare rau că ajunge să se scoată în evidență mici lucruri negative și nu si cele pozitive” ne transmite un localnic.

„Am vrut doar să vă explic care a fost situația de astăzi, pentru noi tradiția e sfânta, dar suntem tineri și mai improvizat. La noi toată lumea știe că a 3 a zi de Crăciun se face și puțină parodie. În sceneta Viflaimului eu am o vechime de 10 ani. Si de aceea vă zic: tot timpul a 3 a zi, personajele mascate încearcă să distreze publicul pentru că toată lumea știe defapt Viflaimul” a adaugat acesta.

Zonă fierbinte la granița româno-ucraineană

Exact ca în realitate, contrabandiștii români și ucraineni au rupt-o la fugă prin păduri cu baxurile de țigări în spate. Pe urmele lor au pornit polițiștii de frontieră.

Zona localității de frontieră este arhicunoscută pentru traficul cu țigări din Ucraina. Nu există zi în care polițiștii de frontieră din Maramureș să nu prindă câte-un contrabandist sau nu nu confiște mii de pachete de țigări provenite din țara vecină.

ISTORIC: Crasna-Viseului

Denumirea satului și atestarea lui documentarp apare în anul 1411 în “Diploma Regelui Ungariei Robert” și rezultp că este domeniul de proprietate al urmașilor lui Dragoș și Bogdan. Din anul 1945 Crasna-Vișeului intră în componența comunei Bistra.

Citește și