În străinătate au călătorit pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an peste 10.000 de români, în creștere cu aproximativ 30% față de anul 2013. Aceștia au cheltuit, în afara țării, numai pentru servicii turistice, aproximativ 5,3 milioane euro, în creștere cu 70% față de anul anterior, potrivit studiilor FPTR realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervări www.RezEx.ro și a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

Din analiza realizată de către FPTR, s-a constatat că, anul acesta, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în zonele montane unde 25.000 de persoane au optat să-și petreacă vacanța la munte, iar 30.000 de persoane au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orașe ale României, în creștere cu aproximativ 20% față de anul anterior. În zonele rurale, 29.000 de turiști anul acesta, în timp ce 26.000 au ales să petreacă sărbătorile în stațiunile balneare. Pentru litoral au optat doar 600 de persoane, iar pentru Delta Dunării doar 100.

În ceea ce privește tarifele percepute, în perioada sărbătorilor, se constată că acestea nu s-au modificat față în anul anterior cu excepția Deltei Dunării și a zonelor rurale unde se constată o creștere a tarifelor de 3%. Preferințele românilor s-au îndreptat către hotelurile de categorie foarte bună, hoteluri renumite, sau spre oferte foarte ieftine.

Cele mai solicitate destinații externe au fost ca și anul trecut, Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia. Anul acesta se constată o creștere a cererii pentru destinațiile exotice, datorată unui număr mare de zile libere ce permite deplasări în destinații îndepărtate și a schimbării mentalității romanilor care au început să renunțe la economii în ceea ce privește vacanțele.

O mare parte a românilor care au plecat în vacanță de sărbători și-au cumpărat servicii turistice folosind sisteme de rezervări online, de aceea numărul turiștilor individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenții, este în continuă creștere, însă numărul acestora nu poate să fie apreciat, spun reprezentanții FPTR.

Conform FPTR, perioadă prelungită de concediu din acest an, ofertele variate și chiar avantajoase ale agențiilor de turism și hotelurilor, menținerea tarifelor atât în țara cât și in străinătate au fost principalele cauze ale creșterii circulației turistice în perioada sărbătorile de iarnă din 2013-2014.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet