"Prioritatea noastră a fost să îi găsim pe mineri în galerie. Am ajuns în sfârşit şi la ultimul. El este de asemenea decedat, ceea ce ridică numărul morţilor la 41", a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat sâmbătă la locul tragediei.

Aproape o sută de mineri se aflau în galerie în momentul în care explozia, cauzată aparent de gazul metan inflamabil, s-a produs vineri în jurul orei locale 18.15, chiar înainte de căderea nopţii, ceea ce a încetinit căutările.

Potrivit ministrului de interne Süleyman Soylu, "58 de mineri au fost salvaţi, fie singuri, fie cu ajutorul echipelor de intervenţie".

Primii mineri care au ieşit la suprafaţă şi care nu erau răniţi au ţinut să continue să participe la operaţiunile de salvare.

Şeful statului a luat cuvântul în faţa minerilor ieşiţi în siguranţă şi a anunţat o anchetă detaliată.

"Am început o anchetă administrativă şi judiciară pentru a stabili cum s-a produs explozia şi cine sunt vinovaţii", a spus Erdogan.

El promisese deja într-o postare pe Twitter că "instanţele judiciare vor ancheta în toate dimensiunile lor acest accident teribil care ne-a devastat. Nicio neglijenţă nu va rămâne nesancţionată".

Însă Erdogan a dat vina şi pe destin. "Mina din Amasra este una dintre cele mai avansate (...) Însă suntem oameni care cred în destin, iar astfel de lucruri apar mereu, trebuie să ştiţi", a declarat el în faţa mulţimii îndoliate, înainte de a merge lângă câţiva răniţi trataţi la faţa locului.

Erdogan, la putere din 2003 şi candidat pentru un nou mandat la alegerile din iunie anul viitor, a promis că statul se va ocupa şi "le va proteja pe familiile" victimelor, ale căror funeralii au avut deja loc sâmbătă în sate din vecinătate, conform tradiţiei musulmane.

Erdogan a asistat la unele dintre ele, în special în satul Makaraci, de unde proveneau patru dintre victime.

Liderul de opoziţie Kemal Kiliçdaroglu a asistat la rândul său la unele dintre ele, potrivit AFP.

Accidentele de muncă sunt frecvente în Turcia, unde dezvoltarea economică puternică din ultimul deceniu s-a făcut deseori în detrimentul regulilor de securitate, în special în construcţii şi în exploatarea minieră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și