Show-ul „Poftiți pe la noi: Poftiți de vă iubiți”, ajunge saptamana aceasta în Maramureș, unde Nea Mărin și echipa lui de vedete vor organiza o nuntă tradițională 100%, nuntă la care va participa întreaga comunitate.

Maramureșul este fără doar și poate una din zonele țării care își păstrează încă și azi cu sfințenie tradițiile. Portul popular este purtat cu mândrie în zi de sărbătoare sau la evenimente speciale și fiecare moment important din viața omului este marcat cum se cuvine. Nunțile din Maramureș păstrează și azi tradiții de sute de ani.

PPovestea mirilor alesi de Nea Marin este emotionanta. Provenind din familii cu posibilitati financiare reduse, cei doi nici nu visau la o asemenea nunta. Banii castigati de abia le ajung sa traiasca de pe o zi pe alta, asa ca de economii nici nu putea fi vorba. Cei doi lucreaza la o fabrica de lemn din Sighetul Marmatiei, iar cu banii castigati incearca sa ii ajute si pe cei de acasa.

În Maramureș, spre deosebire de alte regiuni, mirii vin la biserică cu alaiuri separate, chiar și după slujbă plecând tot separat. Mai mult, uneori chiar și petrecerile de nuntă aveau loc separat. Astăzi însă alaiul se unește atât pe drumul spre biserică, cât și la petrecerea de nuntă.

În timpul drumului spre biserică, bărbații din alai servesc sătenii și pe toți cu care se întâlnesc, cu pălincă, pentru a-i cinsti pe miri.

Pentru a atrage norocul, datina cere să se arunce cu grâu atât peste miri cât și peste nuntași.

Dansul este inaugurat de jocul miresei, obicei ce presupune oferirea unei sume de bani intr-un blid, pentru a castiga onoarea de a dansa cu mireasa.

Pe vremuri, primul pas spre o nunta ca la carte, era petitul fetei de catre fecior. Acesta trebuia sa vina la casa ei si sa se prefaca a vrea sa cumpere fan, otava, malai sau grau. Un raspuns afirmativ din partea familiei fetei insemna ca acestia sunt de acord cu maritisul lor, iar pentru a-i comunica un raspuns negativ, se obsinuia ca petitorului sa i se spuna ca au numai paie de ovaz de vanzare.

În Maramures, ca si in alte regiuni, se practica anuntarea nuntii prin sat si impodobirea steagului de nunta, simbol al vitalitatii si puterii masculine. In plus, maramuresenii pregatesc si „impletirea cununii” miresei, in cadrul unei petreceri a fetelor. Cununa miresei e impodobita cu ciucurei si oglinzi, oglinzile simbolizand viitoarea viata frumoasa si stralucitoare a mirilor.

POVESTEA NUNTII DIN MARAMURES

“Poftiți pe la noi: Poftiți de vă iubiți”, emisiune difuzată de Antena 1 luni și marți de la ora 20:30 a ajuns într-una din cele mai frumoase zone ale țării: Maramureș.

Nea Marin alaturi de Nicoleta Luciu, Elwira Petre, Nicolai Tand si Edi Stancu au organizat o nunta traditionala asa cum nu s-a mai vazut pe Valea Izei. Comuna Barsana, locul in care au avut loc filmarile, a fost aproape blocata de marele eviment si asta pentru ca toti locuitorii au iesit pe strada in ziua nunti pentru a vedea desfasurarile de forta care au avut loc.

“Oameni buni si calzi ca in zona asta eu n-am mai vazut. Stiam ca trebuie sa iasa o nunta perfecta!”, a declarat Elwira Petre.

Povestea mirilor alesi de Nea Marin este emotionanta. Provenind din familii cu posibilitati financiare reduse, cei doi nici nu visau la o asemenea nunta. Banii castigati de abia le ajung sa traiasca de pe o zi pe alta, asa ca de economii nici nu putea fi vorba. Cei doi lucreaza la o fabrica de lemn din Sighetul Marmatiei, iar cu banii castigati incearca sa ii ajute si pe cei de acasa.

Dorel a fost crescut de bunici pentru ca mama lui are grave deficiente de auz (nu a auzit-o vorbind niciodata), iar tatal l-a parasit inainte de a se naste. Faptul ca el mai este in viata a fost o minune. Singura, bolnava si disperata, mama lui a vrut sa renunte la sarcina, insa preotul din localitate a convins-o sa nu faca acest lucru. Dupa mai bine de 20 de ani, acelasi preot este cel care va oficia casatoria lui Dorel.

Impresionat de povestea tinerilor si din dorinta de a face o nunta traditionala ca la carte, Nea Marin le va face zile fripe vedetelor care trebuie sa treaca prin tot felul de incercari pentru a ajunge la rezultatul dorit. Asa se face ca Nicoleta Luciu ajunge sa dea cu coasa, sa mulga caprele, Elwira Petre cara borhot, Edi Stancu e pe punctul de a se accidenta grav in incercarea de a taia lemne, iar Nicolai Tand …face aboslut de toate!

Eforturile lor au fost insa pe masura si asa au reusit sa organizeze una din cele mai frumoase nunti de pe Valea Izei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și