Din păcate, deși proiectul de HCL a fost bine argumentat și susținut de către inițiatori și de către o parte a consilierilor locali, acesta nu a întrunit numărul minim de 13 voturi necesare pentru a fi adoptat, proiectul fiind votat doar de 8 consilieri locali.

Împotriva proiectului, adică pentru menținerea societății Vital S.A. ca operator de apă-canal în Sighet, au votat (prin abținere) 6 consilieri PSD, 2 UDMR și 1 PNL:

1) Rednic Petru (PSD) - lider de grup al PSD, consilier aflat la al doilea mandat, fost director la Banc Post, actualmente lucrând în mediul privat la o firmă de exploatare a lemnului. Acesta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual.

2) Godja Eugenia (PSD) - fost primar al municipiului Sighet timp de trei mandate, unul dintre arhitecții renunțării la societatea proprie de furnizare servicii de apă-canal, Acaterm S.A., și predării acestor servicii către Vital S.A., în urmă cu aproximativ zece ani. Aceasta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual.

3) Ghenț Traian Dacian (PSD) - consilier aflat la al doilea mandat, om de afaceri local, deținător al unei firme de distribuție. Acesta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual și nu a luat cuvânt aproape niciodată în ședințe.

4) Mateș Mara Dafina (PSD) - consilier aflat la primul mandat, intrat în CL Sighet după plecarea consilierului Vasile Moldovan în funcția de Prefect al județului. Aceasta este arhitect și în relații foarte bune cu arhitectul orașului, derulând afaceri în domeniul proiectelor de clădiri rezidențiale, comerciale și industriale. Aceasta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual.

5) Pontoș Șerban Alin (PSD) - consilier aflat la primul mandat, omul de încredere a Plimob-ului în CL Sighet și angajat într-o funcție de conducere în această societate. Este consilierul care a apărat cu vehemență decizia primarului Horia Scubli de a amplasa un scaun hidos de mari dimensiuni într-un giratoriu din municipiu cu scopul de a face reclamă societății Plimob. Acesta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual.

6) Negrea Gabriel Vasile (PSD) - consilier aflat la primul mandat, cel mai absent consilier de la ședințele de Consiliu. Conform unor surse, acesta locuiește în Cluj-Napoca, unde deține câteva afaceri în domeniul importului de forță de muncă din Vietnam, Filipine și alte țări din Asia. Acesta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual și nu a luat aproape niciodată cuvântul în ședințe.

7) Beres Ildiko Ibolya (UDMR) - viceprimar al municipiului. Alături de Horia Scubli, nu a făcut aproape nimic în doi ani și jumătate de mandat pentru municipiu, ducându-l încet spre sărăcie și faliment. Un susținător fervent al societății Vital S.A. în ședința de comisie, anterioară celei de CL. În urmă cu zece ani, presa locală o acuza pe aceasta că și-a umplut piscina proprie cu apă de la un hidrant, pentru a nu achita contravaloarea apei (vezi link: http://www.informatia-zilei.ro/mm/actualitatea/vecinii-il-reclama-pe-deputatul-stefan-beres-ca-fura-apa-pentru-piscina-din-reteaua-publica). Aceasta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual, deși îndeplinește și funcția de viceprimar.

8) Kerekes Andrea (UDMR) - consilier aflat la primul mandat, angajat al Liceului Teoretic „Lowey Klara” din Sighet (liceu cu predare în limba maghiară). Aceasta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual și nu a luat aproape niciodată cuvântul în ședințe.

9) Vlad Tudor (independent) - consilier aflat la primul mandat, intrat ca independent cu un număr impresionant de voturi. Acesta derulează afaceri mari în prelucrarea lemnului și în exploatarea de masă lemnoasă. Dacă susținerea populară pentru acesta a fost foarte mare în alegeri, dezamăgirile de după sunt și mai mari: a avut foarte multe absențe de la ședințe, fiind chiar la un pas de a fi dat afară din Consiliu la cerea primarului Horia Scubli, fiind salvat cu greu de către consilierii PNL și UNPR. Acesta a avut ZERO inițiative de proiecte de HCL în mandatul actual.

10) Mih Vasile (PNL) - consilier aflat la al doilea mandat, ajuns în actuala guvernare PSD în funcția de director al Colegiului Național „Dragoș-Vodă”, prin concurs. Aceasta și-a justificat abținerea de la vot ca urmare a faptului că amendamentul privind amânarea termenului de încetare a contractului cu Vital S.A. de la 1 martie a.c. la 1 iulie a.c. a fost picat la vot de către consilierii PSD + UDMR, astfel, termenul de 1 martie a.c. pentru plecarea Vital S.A. din Sighet, fiind imposibil de respectat.

Pentru proiectul de HCL privind eliminarea Vital S.A. din Sighet și înlocuirea acestuia cu Acaterm S.A. au votat consilierii inițiatori, Iuga Nicolae și Mihali Gavrilă (UNPR), precum și alți șase consilieri PNL: Onița-Ivașcu Maria Daniela, Tomșa Petru, Oros George Alexandru, Vârsta Liliana Maria, Moiș Petru Stoica și Mihalca Ioan.

Dezbaterea proiectului de HCL privind eliminarea societății Vital S.A. din Sighet a început printr-o pledoarie a primarului Horia Scubli în favoarea societății Vital S.A. Acesta a arătat că în 2016 a inițiat el însuși demersurile privind eliminarea societății Vital S.A. din Sighet, însă a ajuns la concluzia că nu este oportun și rentabil. Ba mai mult, primarul a declarat că societatea Vital S.A. face multe investiții în Sighet, chiar dacă nu de calitate și în termen, dar totuși le face: de curând au adus în Sighet o autovidanjeră nouă, înlocuiesc țevi prin oraș etc. și le-a cerut consilierilor să nu voteze acest proiect de HCL pentru eliminarea Vital S.A. din Sighet. La cele spuse de Horia Scubli, în replică, consilierul Iuga Nicolae a declarat: „Dacă nu l-aș fi recunoscut pe primar după față și după voce, puteam fi convins că vorbește reprezentantul societății Vital S.A., la cât le-a susținut și apărat cauza”.

În scurt timp supă acest expozeu, primarul Horia Scubli a părăsit ședința, în timpul dezbaterii proiectului, plecând la o expoziție de fotografie. Faptul că fotografiile cu fluturași și buburuze sunt mai importante pentru Scubli decât dezbaterea proiectului cu Vital, spune multe despre acesta.

Inițiatorii proiectului au expus motivele tehnice și economice pentru promovarea acestui proiect de HCL, în sensul încetării contractului de delegare a serviciilor de apă-canal către Vital S.A. și înlocuirea acestui operator cu Acaterm S.A.: Vital nu și-a respectat graficul de lucrări, lucrări care trebuiau să fie finalizate în 2015, sunt lăsate abandonate, tarifele practicate de societate sunt foarte mari, se calculează consumul pentru mulți utilizatori în sistem paușal, se inventează tot felul de pierderi etc. Conform contractului de delegare, nerespectarea graficului de lucrări constituie motiv de reziliere unilaterală a contractului, iar municipalitatea nu va trebui să plătească societății nicio penalitate.

Grupul consilierilor PSD și UDMR a atacat dur proiectul, inventând tot felul de chichițe și prin tertipuri au încercat să îngroape acest proiect. Nu știm care pot fi motivele care stau la baza dorinței acestora de a menține această societate în Sighet. Dacă au fost cumpărați de către Vital S.A. sau dacă au vreun interes direct în societate nu cunoaștem și nici nu dorim să speculăm.

O surpriză neplăcută a venit din partea consilierului independent Vlad Tudor, care l-a atacat direct pe unul dintre inițiatorii proiectului, Iuga Nicolae, acuzându-l că este populist și că proiectul este „varză”. După cele afirmate Tudor Vlad a fost aplaudat frenetic de către consilierii locali ai PSD și UDMR, deși în urmă cu jumătate de an aceștia vroiau să îl dea afară pe Vlad din Consiliu, prin forțarea legii.

Consilierul Iuga Nicolae a răspuns atacurilor multiple: „De aceea suntem aici, în dezbatere, pentru a îmbunătăți acest proiect. Dacă sunt lucruri de modificat, haideți să le modificăm. Amendăm proiectul, îl rescriem, dar haideți să îl votăm astăzi. Dacă nu îl votăm astăzi, înseamnă că vreți să îngropăm definitiv șansa de a scăpa Sighetul de acest cancer, numit Vital. Este ușor pentru cei care nu ați avut nicio inițiativă în CL Sighet după mai bine de jumătate de mandat să stați pe margine și să nu faceți nimic decât să criticați”, a încheiat consilierul co-inițiator al proiectului.

Celălalt co-inițiator al proiectului, Gavrilă Mihali, a declarat că în Sighet este o stare de delăsare și că totul de ia în derâdere, în timp ce orașul este în paragină iar sighetenii sunt tot mai nemulțumiți. „Dacă s-a greșit când s-a primit Vital-ul în Sighet acum zece ani, haideți să reparăm această greșeală acum. Să lăsăm ceva bun în urma noastră în acest mandat, că până acum Consiliul local nu a demonstrat nimic”, a încheiat acesta.

Din păcate, amendamentele propuse la proiect au picat la vot (cu o singură excepție), 6 consilieri PSD, 2 UDMR, 1 PNL și 1 independent trântind finalmente întregul proiect la vot.

Sighetenii sunt singurii în măsură să judece modul în care fiecare consilier local a votat asupra acestui proiect și să nu-i uite în campania electorală, când tot aceștia vor veni să bată la uși pentru a le cere voturile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet