Cei de la Sanitas anunțau că salariaţii din sănătate şi asistenţa socială au pierderi importante de venituri începând cu 1 ianuarie 2019, ca urmare a aplicării OUG 114/2018. Primele proteste din această cauză au fost deja la nivel de țară. De exemplu, la Spitalul Municipal Paşcani asistenţii medicali au pierderi de venituri în ianuarie 2019 raportat la decembrie 2018 între 400 şi 550 de lei prin diminuarea sporului pentru continuitate de la 100% la 50% iar infirmierele şi îngrijitoarele nu beneficiază de creşteri reale ale veniturilor, conform Legii 153/2017.

Sanitas atrăgea atenția că impactul negativ al OUG 114/2018 este mai ales asupra salariaţilor care asigură continuitatea în unităţile sanitare, eliminarea sporului pentru continuitate din plafonul de 30% fiind singura soluţie pentru revenirea la normalitate.

„Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din 19 februarie 2019 îşi va asuma organizarea tuturor acţiunilor sindicale viitoare necesare pentru susţinerea drepturilor membrilor noştri din unităţile sanitare şi de asistenţă socială”, anunță Sanitas.

Mircea Ciocan, liderul Sanitas Maramureș, a declarat, pentru Axanews.ro, că nemulțumirile celor de la Spitalul Sighet sunt legate de ordonanța 14 din decembrie 2018.

„Indemnizația de hrană intră în acel plafon de 30%. La Sighet zilele trecute au fost distribuite fluturașele de salariu cu salariile corecte, după care angajații au primit alte fluturașe de salariu, dar cu salariile diminuate. Și vorbim de pierderi la salarii cuprinse între 200 și 400 de lei, ceea ce a nemulțumit profund oamenii. Dovadă că astăzi au ieșit în stradă în fața Primăriei Sighetu Marmației, unde am înțeles că primarul i-a trimis la plimbare, iar conducerea unității spitalicești este depășită de situație. Această ordonanță ne produce mari probleme, iar semnalele sunt din toată țara. La Spitalul Județean am înțeles că s-a anunțat că s-a tăiat indemnizația de hrană„, a explicat Mircea Ciocan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și