Regina Marii Britanii transmite în mod obișnuit un mesaj în ziua de Crăciun, iar acesta este difuzat în toată lumea. Discursul ei transmis vineri după-amiază a fost urmat pe Channel 4 de o altă transmisie: o copie "deepfake" a Reginei a avertizat telespectatorii, prin vocea unei actrițe, să pună la îndoială "dacă ceea ce văd și aud este mereu ceea ce pare să fie".

Canalul de televizune a anunțat că rolul acestui mesaj era "să acționeze ca avertisment asupra tehnologiei avansate care contribuie la dezinformare și distribuirea știrilor false în era digitală".

Începând cu 1993, Channel 4 transmite un "mesaj alternativ de Crăciun", alături de mesajul tradițional al coroanei britanice. Aceste mesaje nu au fost lipsite de controverse: printre cei care au livrat acest mesaj alternativ populației britanice în trecut se numără fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, informatorul american Edward Snowden, Jesse Jackson sau copiii care au supraviețuit incendiului din clădirea Grenfell Tower (2017).

Mesajul din 2020 e diferit, deoarece postul britanic a angajat un studio de efecte vizuale pentru a crea o imagine falsă a Reginei Elisabeta a II-a . Copia "deepfake", realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, a vorbit despre probleme personale. Referitor la mutarea prințului Harry în SUA, copia reginei a spus că "există puține lucruri mai dureroase decât să-ți spună cineva că preferă să aibă vecini canadieni". Totodată, regina falsă a realizat un dans care circulă pe rețeaua de socializare Tik Tok.

"Tehnologia deepfake este noua frontieră înfricoșătoare în lupta dintre dezinformare și adevăr", a spus Ian Katz, directorul de programe Channel 4. "Mesajul alternativ al acestui Crăciun, care pare să fie livrat de una dintre cele mai cunoscute și de încredere persoane din Marea Britanie, este un avertisment că nu mai putem avea încredere în proprii ochi".

În mesajul real de Crăciun, Regina Elisabeta a II-a a lăudat personalul medical pentru eforturile depuse în timpul pandemiei și și-a exprimat regretul pentru familiile care nu au putut sărbători împreună din cauza restricțiilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și