Numeroase școli au fost închise și autoritățile locale au cerut populației să rămână în case. Zece persoane și-au pierdut viața în ultima săptămână din cauza gerului care acoperă zone întinse începând din nordul Statelor Unite și Canada până în Midwest și amenință regiuni de obicei ferite de temperaturi foarte scăzute, precum Tennessee și Alabama.

Recordul de temperatură negativă a fost consemnat luni în statul Montana, din nord-vest, unde mercurul termometrelor a coborât până la—53 de grade Celsius. Dar serviciile meteo estimează că ce este mai greu urmează să vină, alte recorduri fiind așteptate pentru ziua de marți.

Autoritățile avertizează că rafalele de vânt ce însoțesc acest val de frig de origine arctică fac ca temperatura resimțită de corpul uman să coboare până la niveluri potențial mortale, iar după numai câteva minute de expunere pielea poate suferi leziuni grave.

„Trebuie să facem față unei combinații periculoase de temperaturi foarte scăzute, gheață și căderi abundente de zăpadă”, a declarat guvernatorul statului Illinois, care a declarat starea de urgență și a cerut populației să nu se aventureze pe străzi, el calificând furtuna de zăpadă ca fiind „demnă de Cartea Recordurilor”.

Traficul aerian este serios perturbat, peste 4.300 de zboruri fiind anulate, aproape jumătate pe aeroportul din Chicago, și 6.500 au avut întârzieri.

Și Canada este afectată cu valul de frig polar, în mai multe regiuni înregistrându-se sub—30 de grade Celsius, iar din cauza vântului puternic temperaturile resimțite au coborât până la—48 de grade Celsius.

Citește și