Cameron a fost primul care a comis o gaf─â. Vorbind cu suverana, el a spus despre Nigeria ╚Öi Afganistan c─â ar fi "fantastic de corupte", ÔÇ×probabil, cele mai corupte dou─â ╚Ť─âri din lume". Aceste comentarii au fost ├«ns─â surprinse de o camer─â indiscret─â de luat vederi ╚Öi au provocat o veritabil─â furtun─â mediatic─â. Iar purt─âtorul de cuv├ónt al pre╚Öedin╚Ťiei nigeriene s-a declarat "st├ónjenit" de afirma╚Ťiile premierului englez.

Numai c├óteva ore mai t├órziu dup─â acest episod memorabil ├«n istoria rela╚Ťiilor diplomatice dintre Marea Britanie, Nigeria ╚Öi Afganistan, regina a fost surprins─â de camerele de filmat ├«n timp ce-i m─ârturisea unui ofi╚Ťer superior din poli╚Ťia metropolitan─â londonez─â c─â oficialii chinezi s-au purtat "foarte necivilizat" ├«n timpul primei vizite oficiale a pre╚Öedintelui chinez Xi Jinping ├«n Regatul Unit. Declara╚Ťii care au complicat pu╚Ťin rela╚Ťiile Londrei cu una dintre superputerile mondiale.

Este surprinz─âtor c─â asemenea personalit─â╚Ťi, aflate mereu ├«n centrul aten╚Ťiei presei, uit─â una dintre regulile de aur pentru p─âstrarea unei imagini impecabile ╚Öi anume c─â ├«ntotdeauna trebuie s─â se poarte ca ╚Öi cum ├«n apropiere ar fi reportofoane care ├«nregistreaz─â. Cu toate acestea, lucruri de acest gen se ├«nt├ómpl─â, iar CNN a realizat un ÔÇ×top 10ÔÇŁ al celor mai remarcabile gafe comise influen╚Ťi oameni politici.

1. Obama și Sarkozy îl bârfesc pe Netanyahu

Fostul pre╚Öedinte francez Nicolas Sarkozy ╚Öi omologul s─âu american, Barack Obama, se aflau la summit-ul G20 din Cannes, Fran╚Ťa, ├«n 3 noiembrie 2011, ╚Öi au fost auzi╚Ťi f─âc├ónd unele comentarii despre premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Nu pot s─â-l suf─âr. Este un mincinos", i-a spus Sarkozy lui Obama, conform site-ului francez Arret sur Images. "Tu te-ai s─âturat de el... eu ce s─â mai spun? Eu trebuie s─â vorbesc cu el ├«n fiecare zi", a r─âspuns, resemnat, liderul de la Casa Alb─â.

2. Obama referitor la Kanye West

Barack Obama nu are nicio scuz─â pentru gafa care ocup─â primul loc ├«n acest nedorit clasament, sus╚Ťine CNN, ├«ntruc├ót cu doi ani ├«nainte, ├«n 2009, ├«l catalogase drept ÔÇ×m─âgarÔÇŁ pe superstarul rap Kanye West. Pre╚Öedintele american comenta controversele cu privire la comportamentul rapper-ului la o edi╚Ťie MTV Video Music Awards, c├ónd a urcat pe scen─â ╚Öi i-a stricat momentul c├ónt─âre╚Ťei Taylor Swift.

"T├ón─âra era o persoan─â foarte dr─âgu╚Ť─â care primea un premiu. Ce c─âuta ╚Öi el acolo? Este un m─âgar", a comentat Obama ├«n cadrul unui interviu pentru televiziune. Acest fragment nu ar fi trebuit s─â fie f─âcut public, dar a ap─ârut mai t├órziu online. Obama ╚Öi-a mai ├«ndulcit remarcile la adresa lui Kanye West trei ani mai t├órziu, ├«n fa╚Ťa unui jurnalist al publica╚Ťiei ÔÇ×The AtlanticÔÇŁ, c├ónd a ad─âugat c─â rapper-ul este "talentat".

3. Gordon Brown, comentarii despre aleg─âtorul "bigot"

Campania electoral─â din 2010 a fostului premier britanic Gordon Brown nu mergea prea bine, dar s-a transformat ├«ntr-un adev─ârat dezastru dup─â ce omul politic a avut proasta inspira╚Ťie de a se opri s─â vorbeasc─â cu o aleg─âtoare din Rochdale, Anglia, cu o s─âpt─âm├ón─â ├«nainte de scrutin. Gillian Duffy, o pensionar─â ├«n v├órst─â de 66 de ani, a ├«nceput prin a-l critica puternic pe Gordon Brown c─âruia ├«i explica faptul c─â, de╚Öi a fost o sus╚Ťin─âtoare a laburi╚Ötilor toat─â via╚Ťa, a ajuns atunci s─â-i fie ru╚Öine s─â recunoasc─â ce preferin╚Ťe politice are. Brown a conversat politicos cu ea ├«n public. S-a urcat apoi ├«n ma╚Öin─â ╚Öi, f─âr─â s─â-╚Öi dea seama c─â microfonul este ├«nc─â pornit, a ├«nceput s─â se pl├óng─â consilierilor. "A fost un dezastru. Nu ar fi trebuit s─â m─â pun─â ├«n contact cu acea femeie... o femeie cu un caracter ridicol de bigot", a opinat el. Ulterior, ╚Öi-a cerut scuze ├«n mod public, ├«ns─â gafa a fost comis─â ╚Öi a reprezentat ultimul ÔÇ×cuiÔÇŁ b─âtut ├«n ÔÇ×sicriulÔÇŁ s─âu politic la acele alegeri.

4. George W. Bush în dialog cu bunul său prieten și marele său aliat Tony Blair

Predecesorul lui Gordon Brown, Tony Blair, a fost martorul uneia dintre cele mai faimoase gafe comise de fostul pre╚Öedintele american George W. Bush, ├«n timpul summit-ului G8 desf─â╚Öurat ├«n 2006 ├«n Rusia. Bush, relaxat, l-a ├«nt├ómpinat pe premierul britanic cu apelativul prietenesc "Yo Blair!" ╚Öi i-a mul╚Ťumit pentru un pulover pe care tocmai ├«l primise din partea ╚Öefului executivului britanic. Apoi, f─âr─â s─â-╚Öi dea seama c─â este auzit ╚Öi de al╚Ťii, liderul de la Washington a ├«nceput s─â discute despre situa╚Ťia din Orientul Mijlociu, propun├ónd o solu╚Ťie "nu foarte diplomatic─â" la tensiunile dintre Siria ╚Öi Israel. "Ceea ce ar trebui s─â fac─â este s─â conving─â Siria s─â-i determine pe cei din Hezbollah s─â ├«nceteze cu rahatul asta ╚Öi totul se termin─â", i-a spus el lui Blair. Se pare c─â sfatul s─âu nu a fost ascultat pentru c─â "rahatul" din Orientul Mijlociu continu─â ├«nc─â.

5. Bush despre un reporter

Cel de-al 43-lea pre╚Öedinte al SUA, George W. Bush a fost autorul mai multor gafe, exist├ónd chiar c─âr╚Ťi referitoare la celebrele sale "bushisme". ├Än cadrul unei ├«ntruniri electorale desf─â╚Öurate ├«n statul Illinois, ├«n septembrie 2000, el a fost surprins de camere de filmat ├«n timp ce vorbea despre reporterul Adam Clymer de la ÔÇ×New York TimesÔÇŁ, pe care l-a caracterizat succint drept "un mare dobitoc". Dick Cheney, care candida al─âturi de el, pentru func╚Ťia de vicepre╚Öedinte al SUA, nu a f─âcut not─â discordant─â ╚Öi a ├«nt─ârit spusele lui Bush replic├ónd: "Oh da, foarte mare!".
Ulterior, Bush a declarat c─â-i pare r─âu c─â aceste comentarii, care au fost f─âcute ├«n ╚Öoapt─â, ├«ntre colegi, au fost auzite de toat─â lumea. "Regret faptul c─â ni╚Öte comentarii private au ajuns s─â fie expuse public. Regret faptul c─â oamenii au auzit aceste comentarii", a declarat el, omi╚Ť├ónd ├«ns─â s─â-╚Öi exprime regretul pentru c─â a emis acele aprecieri.

6. Prin╚Ťul Charles ├«n leg─âtur─â cu un corespondent de pres─â

Desigur c─â Bush nu este singurul potentat al vremurilor noastre care ╚Öi-a exprimat frustrarea legat─â de pres─â ├«ntr-un moment de tip "camera ascuns─â". Prin╚Ťul Charles al Marii Britanii s-a pus r─âu cu presa din ╚Ťara sa ├«n 2005, dup─â ce a fost surprins morm─âind despre un reporter ├«n timpul unei discu╚Ťii cu fii s─âi, prin╚Ťii William ╚Öi Harry, ├«n timpul unei ╚Öedin╚Ťe foto organizate cu ocazia unei vacan╚Ťe la schi ├«n Elve╚Ťia.

"Doamne ce oameni nenoroci╚Ťi. Nu pot s─â-l suf─âr pe omul asta. Este ├«ngrozitor... chiar este", a spus fiul Reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii, dup─â o ├«ntrebare incomod─â ce i-a fost pus─â de Nicholas Witchell, veteran corespondent al BBC pe l├óng─â Casa Regal─â. Inutil de comentat c─â acest "incident" nu l-a ajutat prea mult pe prin╚Ť s─â-╚Öi repare rela╚Ťia, ╚Öi a╚Öa destul de rece, cu presa.

7. Joe Biden c─âtre Obama

Vicepre╚Öedintele american Joe Biden are propria sa ÔÇ×colec╚ŤieÔÇŁ c├ónd vine vorba despre gafe. Una dintre cele mai mari dateaz─â din martie 2010, c├ónd l-a felicitat ├«ntr-o manier─â mai pu╚Ťin "stilat─â" pe Barack Obama pentru semnarea unei legi controversate privind serviciile medicale. Dup─â ce l-a prezentat pe Barack Obama ├«n fa╚Ťa presei, Biden s-a ├«ntors, l-a ├«mbr─â╚Ťi╚Öat pe pre╚Öedintele american ╚Öi a fost auzit ├«n timp ce-i ╚Öoptea: "This is a big fucking deal" (ÔÇ×Este o treab─â a dracului de bun─âÔÇŁ).

8. John Major despre colegi și despre... sine

├Än 1993, dup─â ce colegii s─âi conservatori au provocat o mic─â "rebeliune" ├«n parlament pe marginea planurilor de a extinde leg─âturile Marii Britanii cu Europa, ex-premierul britanic John Major ÔÇö care de obicei r─âm├ónea calm, calculat, f─âr─â s─â se lase purtat de val ÔÇö a fost auzit referindu-se la parlamentarii eurosceptici cu apelativul "bastarzi" ╚Öi amenin╚Ť├ónd, nici mai mult ╚Öi nici mai pu╚Ťin, dec├ót c─â-i va "crucifica".

Tot el, ├«n timp ce vorbea cu un reporter dup─â un interviu, pe c├ónd credea c─â reportofonul era deja oprit, a recunoscut cu franche╚Ťe c─â nu ├«n╚Ťelege de ce mai este votat de oameni. "Cum este posibil ca un neispr─âvit ca mine s─â continue s─â c├ó╚Ötige totul?", se ├«ntreba el, cu franche╚Ťe.

9. Jacques Chirac vs buc─ât─âria britanic─â

Fostul pre╚Öedinte francez Jacques Chirac a fost surprins de camerele de luat vederi, ├«n 2005, critic├ónd o na╚Ťiune ├«ntreag─â. El sus╚Ťinea candidatura Parisului pentru a deveni gazd─â a Jocurilor Olimpice din 2012 ╚Öi a adus ├«n discu╚Ťie avantajul pe care, probabil, ├«l considera hot─âr├ótor de partea Parisului ├«n cursa ├«mpotriva ora╚Öului rival, Londra: gastronomia.

"Singurul lucru pe care l-au f─âcut vreodat─â pentru agricultura european─â este boala vacii nebune", le-a spus Chirac, despre englezi, interlocutorilor s─âi, pre╚Öedintele rus Vladimir Putin ╚Öi cancelarul german de atunci, Gerhard Schroeder. "Nu po╚Ťi s─â ai ├«ncredere ├«n ni╚Öte oameni cu o buc─ât─ârie at├ót de proast─â", a ad─âugat el. Predictibil, aceste comentarii au iscat furtun─â ├«n presa tabloid─â britanic─â, ├«ns─â, p├ón─â la urm─â, tot englezii au r├ós mai bine pentru c─â, ├«n final, Londra a ob╚Ťinut dreptul de a organiza JO 2012 ├«n detrimentul Ora╚Öului Luminilor.

10. Ronald Reagan vs. Rusia

O glum─â nevinovat─â aruncat─â cam neglijent de fostul pre╚Öedinte american Ronald Reagan, ├«n perioada R─âzboiului Rece, a fost c├ót pe ce s─â aib─â ni╚Öte implica╚Ťii extrem de serioase. ├Än timp ce participa la o verificare a sunetului, cu pu╚Ťin timp ├«nainte de alocu╚Ťiunea sa radiofonic─â s─âpt─âm├ónal─â cu privire la starea na╚Ťiunii, ├«n august 1984, Reagan ├«i anun╚Ťa impasibil pe ascult─âtori: "Dragii mei americani, cu bucurie v─â spun c─â am semnat azi o lege prin care Rusia este scoas─â definitiv ├«n afara legii. ├Äncepem bombardamentele peste 5 minute".

Citește și

loading...