Exact în urmă cu un an, poliţia maghiară a pus în aplicare 160 de radare „Traffipax”, de ultimă generaţie, însă, pe lângă acestea, vor apărea super-radarele fixe, denumite „365 Szupertrafffipax”. Ele sunt dotate cu sistem laser.

Pe lângă viteza autovehiculului, radarele citesc numerele de înmatriculare, identifică datele maşinii şi ale şoferului, dacă, de exemplu, ITP-ul este expirat, dacă şoferul are centura pusă, dacă vorbeşte la telefon.

Despre încălcarea regulilor rutiere nu mai vorbim: observă dacă şoferul a depăşit linia continuă, trecerea pe roşu, neacordarea de prioritate, oprirea în locuri interzise.

Radarul funcţionează la parametri normali şi noaptea.

Raderele sunt amplasate în mod asemănător cu camerele montate în România de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), pentru controlul rovinietelor.

Prezenţa camerelor scuteşte prezenţa poliţistului în locul respectiv. Toate informaţiile sunt transmise live într-un centru de comandă a poliţiei.

Vestea proastă este că şi amenzile din Ungaria vor creşte.

Poliţia din ţara vecină a anunţat cetăţenii, printr-un comunicat, că intenţia lor nu este să strângă cât mai mulţi bani de la şoferi, ci pentru asigurarea unui climat de siguranţă în trafic, scăderea numărului de accidente şi a numărului de morţi pe şosele.

Întreaga investiţie a costat 14,5 miliarde de forint, finanţare dinte-un proiect al Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, între Ungaria şi România este în curs de reglementare un sistem care va permite ca amenzile primite în ţara vecină să fie trimise la adresa şoferului. Ungaria şi-a reglementat deja sistemul cu majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Ca atare, atenţie cum circulaţi în Ungaria, cei care încalcă regulile nu vor avea nicio scăpare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și