În costum negru, cu cravată legată elegant, Vladimir Putin fixează cu privirea spectatorul. Înalt de doi metri, el domină atelierul artistei Daria Marcenko (33 de ani), autoarea acestui portret intitulat `Fața războiului`.

`La început, mi-a fost un pic teamă să dorm în aceeași cameră cu el`, a mărturisit artista. `Dar m-am obișnuit`, a adăugat ea. Tânăra apropie o lampă de portret: când se vede schițând o grimasă, când amenințător, Putin își schimbă expresia feței în funcție de lumină direcționată asupra sa. `Poate arăta ca unul din modelele afișelor de propagandă sovietică sau ca un Superman`, în funcție de unghiul ales, a explicat autoarea, informează Agerpres.

`Pentru mine, acest război este diferit de toate celelalte, deoarece se bazează pe minciuni`, a afirmat tânăra artistă, indicând că toate cele 5.000 de cartușe cu care a realizat acest portret au fost adunate în estul Ucrainei. Primele cartușe i-au fost aduse de prietenul ei, foarte implicat în mișcarea populară EuroMaidan, care a condus la destituirea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici în februarie 2014. Celelalte i-au fost livrate de amici ai săi care luptă împotriva insurgenților proruși în estul Ucrainei. Aceste gloanțe, trase deopotrivă de soldați ucraineni și separatiști, sunt toate `simbolul unei vieți întrerupte`, a adăugat cu durere artista.

În cele 15 luni de când a început, conflictul a răpit viața a 6.800 de persoane, în majoritatea civili. Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea financiară și militară a rebelilor, fapt negat categoric de Moscova. „Din păcate, războiul mi-a dat o mulțime de material și de muncă”, a mai declarat Daria Marcenko, adăugând că portretul președintelui rus va fi completat cu alte patru opere de artă.

Până acum doar mass-media ucrainene sau occidentale au manifestat interes pentru activitatea ei, dar artista crede că Vladimir Putin a văzut cu siguranță deja portretul (publicat de presă) pe care ea i l-a dedicat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și